Solarne roletne na prozorima

Ako živite u stanu, svakako je komplikovano i nepraktično da postavljate solarne panele, jedan od najpopularnijih obnovljivih izvora energije.

Zato je kompanija „Solargaps“ proizvela “pametne” solarne roletne kako bi otvorila prostor za zelenu energiju koja je svima dostupna. Pametne roletne automatski prate sunce tokom dana stvarajući električnu energiju koja napaja vaše kućne uređaje.

Ukrajinski osnivač ove kompanije čak tvrdi da tako mogu da se smanje izdaci za električnu energiju ѕa čak 70 odsto. Jedan kvadratni metar roletni proizvodi do 100 vati struje kada se postavi na spoljnu stranu prozora, što znači da standardni dvokrilni prozor pruža dovoljno energije za napajanje tableta ili laptopa.

Ukoliko bi velika poslovna zgrada postavila solarne roletne na sve prozore, tvorci ovog genijalnog izuma tvrde da bi objekat mogao u potpunosti da se samostalno napaja strujom.

solargaps

Osnivač „Solargapsa“ Jevgen Erik godinama je postavljao roletne na eko-kućama kao građevinski radnik, pa je tako i došao na ovu ideju. Sam kaže da je jednog dana posmatrao na livadi kako suncokreti slijede sunce i pomislio da bi isto to mogle da rade i roletne na prozorima.

Roletne mogu da se kontrolišu ručno ili putem aplikacije uz pomoć koje pratite proizvodnju energije. Dok ste u stanu roletne možete da držite zatvorene ukoliko vam treba zaštita od sunca, ali ukoliko napustite sobu na samo pet minuta one će se automatski vratiti svojoj osnovnoj funkciji praćenju sunca.

“Pametne” roletne trebaju da budu priključene u zidnu utičnicu, a unutrašnji uređaj pretvara solarnu energiju u električnu. Energija može da se uskladišti u rezervnu bateriju za kasniju upotrebu.

(novosti.rs)