Šta sve možete jesti za 30 dolara širom svijeta

Cijene hrane mogu mnogo varirati od zemlje do zemlje, pa čak i od jednog dijela grada do drugog. Ako na raspolaganju imate 30 dolara, evo kako vaša narudžba u restoranu može izgledati u sljedećim zemljama:

Švicarska

svicarska

Švicarska je jedna od najskupljih evropskih zemalja. Ova skromna večera je sve što možete dobiti za dati iznos novca u jeftinijem restoranu nacionalne kuhinje. Ako želite nešto hranjivije, možete isprobati italijansku, kinesku i tursku kuhinju koje ovdje ima u izobilju.

Japan

japan

Kulinarski turizam trenutno napreduje u Japanu, jer hrana nije jako začinjena i prihvatljiva je za turiste sa istoka i zapada. Osim toga, mnogi restorani ovdje imaju najmanje jednu Michelinovu zvjezdicu. Najistaknutija jela svakako su lokalni plodovi mora.

Italija

italija

Italijanska kuhinja smatrana je među najboljima u svijetu, ali neiskusan turist može imati poteškoća da pronađe restoran gdje se mogu isprobati ukusna jela za umjerenu cijenu. Gostione i picerije sa kockastim stolnjacima u talijanskim gradovima pravi su izbor za gurmane. Osim tradicionalne talijanske kuhinje tu imate priliku probati najbolja domaća vina.

Kanada

kanada

Teško je govoriti o nacionalnoj kanadskoj kuhinji jer je ona mješavina raznih kuhinja koji su donijeli imigranti iz cijelog svijeta. Razlika u cijenama između velikih gradova i gradića je drastična. Na slici je prikazano šta možete naručiti za 30 dolara u manjem restoranu u kanadskoj prijestolnici.

Francuska

francuska

Francuska se može pohvaliti jednom od najekskluzivnijih kuhinja na svijetu. Cijene variraju ovisno o lokaciji restorana, baš kao i bilo gdje drugdje. Ovo je večera koju možete dobiti za 30 dolara u jeftinijem restoranu daleko od centra grada.

Španija

spanija

U Španiji, za 30 dolara možete imati kompletnu večeru u jeftinom restoranu ili možete uživati u tradicionalnoj španskoj kuhinju i domaćem vinu u tapas baru.

Jamajka

jamajka
Jamajkanska kuhinja nije samo egzotična i raznolika, već i vrlo umjerena u pogledu cijene. Restorani srednje klase nude jela poput ovih prikazanih na slici, zajedno sa plodovima mora, koja će vas koštati najmanje dvostruko više u bilo kojem europskom restoranu.

Australija

australija

Za 30 dolara u većini australijskih restorana možete imati obilan ručak. Treba napomenuti da postoji mnogo restorana koji nemaju dozvolu za prodaju alkoholnih pića, ali dozvoljeno je unošenje vlastitih. Večera na takvom mjestu koštaće manje.

Grčka

grcka

Grčka ima jednu od najstarijih kuhinja na svijetu. Cijena hrane u lokalnim restoranima i konobama imaju prilično niske cijene i velike porcije, posebno na jugu i na područjima koja nisu turisti ne posjećuju.

Meksiko
meksiko

Cijene u jeftinim meksičkim restoranima su vrlo niske i mnogo se razlikuju od europskih. Za 30 dolara možete naručiti bilo koji od poznatih začinjenih jela sa mesom – i to ne samo jednu porciju.

Indija

indija

Najbolje izbor za jelo u Indiji su lokalni restorani jer se hrana kuva u prihvatljivijim sanitarnih uslovima. Međutim, čak i najskuplji restorani nude turistima obroke po vrlo povoljnim cijenama. Nekoliko ljudi može večerati za 30 dolara.

Makedonija

makedonija

Kada je hrana u pitanju, makedonske cijene su među najnižima u Europi. Kuhinja je jednostavna, zasitna i ukusna. Ako imate 30 dolara na raspolaganju, lako možete priuštiti izvrsnu večeru za sebe i društvo.