Sjaj italijanskog stakla

Italijanska dizajnerka Paola Navone je za brend “Egizia” osmislila novu kolekciju čaša, tanjira i vaza pod nazivom “Quadrotto”.

Komadi posuđa i dekora su napravljeni od ručno duvanog stakla, duple debljine. Dekoracije koje djeluju kao da su svilene, nanesene su ručno, a predstavljaju srebrne i svjetlucave emajlirane detalje. Ova kolekcija još jednom nam je pokazala kreativnost i svježinu harmonije, koja postoji između ove dizajnerke i toskanske kompanije.

4283uk-Egizia_Quadrotto_4

Ovo je kolekcija koja se ponosi kvalitetom stakla, pažnjom za detalje i vrhunskom izradom, koja je oduvijek bila obilježje svih proizvoda “Egizia” brenda, koji krase brojne domove širom svijeta.

Vaze su cilindričnog oblika i dostupne su u različitim visinama i s različitim prečnicima, kako bi se što bolje prikazao njihov raznoliki kvalitet.

Čaše su, takođe, izrađene različitih veličina: za vodu, sok, žestoka pića… dok su tanjiri izrađeni u dvije veličine.

4284uk-Egizia_Quadrotto_5

Staklo u punom sjaju

“Egizia” i Paola Navone takođe su sarađivali i na još nekoliko kolekcija, a pored “Quadrotto” izdvaja se kolekcija vaza “Dottiblu”.

Immagini 268

Vaze su napravljene od transparentnog plavog stakla duple debljine; a dekor od ručno rađenog svilenog printa je od čistog srebra. I ove vaze su cilindričnog oblika različitih visina, kako bi se najbolje naglasio tip dekoracije.

Dostupne su četiri vrste dekora: “Dotto”, “Dottino”, “Pallonda” i “Palloto”. Male srebrne tačke karakterišu sve dekoracije i promijenjene su u pogledu šablona po kom su oslikane. Klasična tačka koristi se za “Dotto”, manja za “Dottino”, za “Pallonda” tačke prate šablon talasa, dok za “Palloto” one predstavljaju šablon mreže.

5206_BIG_egizia_big

Diva italijanskog dizajna

Paola Navone se smatra izuzetkom italijanske dizajnerske scene. Zadnjih tridesetak godina radi u inače dominantnom muškom svijetu kakva je italijanska dizajn scena, i to s vrlo zapaženim rezultatima. Tokom osamdesetih godina bila je aktivna u avangardnim dizajn pokretima “Alchemia” i “Memphis”. Sa Giuliom Cappellinjiem 1988. godine osnovala je brend “Mondo”.

luksuz-dekor-bluette-italija-staklo-paola-navone (12)

Zahvaljujući svom ranom iskustvu, Paola Navone ima poseban talenat za otkrivanje dizajna iz prošlosti i vraćanje istog u život u novoj, savremenoj formi. Ovaj proces se uvijek oslanja na tradicionalnu izradu i pokazao se veoma uspješnim, a možemo ga primijetiti i na ovim kolekcijama dekorativnog posuđa. Vaze, čaše i tanjiri zrače retro šarmom, ali ipak je dominantna divna i koncizna upotreba stakla i ukrasa.

Immagini 243

Prisutna je i u oblasti izrade nemjaštaja i sarađuje sa skoro svim većim italijanskim brendovima. Zanimljivo je da je upravo ona popularizovala shabby chic stil namještaja, koji se na početku nije dobro prodavao, ali to se vremenom promijenilo. Ova diva italijanskog dizajna takođe dizajnira odjeću, nakit, ukrasne tkanine, lampe, radi dizajn enterijera… i vjerovatno zahvaljujući između ostalih i njoj, toliko volimo i vjerujemo italijanskom dizajnu.