Ovo su najspektakularnije građevine Zahe Hadid

Zaha Hadid zaradila je titulu najpoznatijeg ženskog arhitekta na svijetu svojim građevinama koje prkose gravitaciji. Iako neki kritičari tvrde da su njena djela više u svrhu njene samopromocije nego javne koristi, ne može se poreći da je stvorila neke od najuzbudljivijih građevina na svijetu u posljednje dvije decenije.

Njeni trenutni projekti uključuju hotel u Makau, bankarsko sjedište u Bilbau te luksuzni toranj u Miamiu, ali njen dizajn za olimpijski stadion u Tokiju japanska vlada nije odobrila. Nedavno je postala dobitnica kraljevske medalje za arhitekturu i time postala prva žena kojoj je dodijeljeno ovo prestižno priznanje.

Evo osvrta na njenih 10 najspektakularnijih građevina:

1.Njena najnovija zgrada, dovršena u julu 2015, odaje počast hrabrim planinarima jednako hrabrim dizajnom na vrhu planine.

muzej zaha hadid

Messner Mountain muzej – Corones, Kronplac, Italija

2.Muzej umjetnosti u Michigenu ima neponovljivu kolekciju djela od praistorije do savremenog doba. Nabori na fasadi istovremeno skrivaju i otkrivaju umjetničke radove kako se posjetitelji kreću oko muzeja.

Muzej Broad Art, Michigan

Muzej Broad Art, Michigan


3.Stadion za Olimpijske igre 2012. godine, inspirisan je unutrašnjim bazenima, s krovom koji talasa poput površine vode.

London Aquatics Center, London
London Aquatics Center, London

4. Dovršena 1993. godine, prvo djelo Zahe Hadid postavilo ju je u centar pažnje svojom dramatičnom geometrijom i izloženim betonskim površinama.

Vitra Fire Station, Weil am Rhein, Germany
Vitra vatrogasna stanica, Weil am Rhein, Njemačka


5.Njen prvi anganžman u SAD-u, završen 2003. godine, je vertikalna gomila sastavljena od različitih pravougaonih galerija, povezanih kontinuiranom, kosom stazom.

Lois & Richard Rosenthal Centar za savremenu umjetnost, Cincinnati, Ohio
Lois & Richard Rosenthal Centar za savremenu umjetnost, Cincinnati, Ohio

 6.Ovaj masivni kulturni centar dom je brojnih trgovina, izložbenih i konferencijskih dvorana, dizajn laboratorija i mnogih drugih sadržaja.  Struktura nalik na svemirski brod ima zakrivljen eksterijer ali i unutrašnjost.

    Dongdaemun Design Plaza, Seoul, Južna Koreja

Dongdaemun Design Plaza, Seoul, Južna Koreja

7.Upadljiva fasada i tlocrt u obliku slova Z na zgradi dovršenoj 2011. godine dizajnirani su da izgledaju poput valova koji povezuju grad sa obalom rijeke.

riverside muzej glasgow zaha hadid

Glasgow Riverside Muzej transporta, Glasgow

8.Prvi italijanski nacionalni muzej savremene umjetnosti, dovršen 2009. godine, gradio se više od 10 godina. Vanjski oblik serpentine odjekuje u visećim stubištima i mostovima u unutrašnjosti. Objekat je hvaljen kao jedno od najvećih dostignuća Zahe Hadid.

MAXXI: Muzej umjetnosti XXI vijeka, Rim, Italija
MAXXI: Muzej umjetnosti XXI vijeka, Rim, Italija

9.Dinamičke krivulje ovog kulturnog centra stoje u izrazitoj suprotnosti s konvencionalnim sovjetskim modernizmom koji odlikuje prethodne gradnje u glavnom gradu. Budući da je zemlja dobila nezavisnost 1991. godine, Baku se pozicionirao kao kozmopolitski grad budućnosti i izmijenio svoju panoramu.

Heydar Aliyev centar, Baku, Azerbejdžan
Heydar Aliyev centar, Baku, Azerbejdžan

 10.Pozamašna struktura od betona i stakla oslonjena na stubovima izgleda kao da prkosi zakonima fizike.

Phaeno naučni centar, Wolfsburg, Njemačka
Phaeno naučni centar, Wolfsburg, Njemačka