Pravilna upotreba začina u kuhanju

Kuhanje je poput umjetnosti. Uz primjenu najboljih savjeta, dovoljne količine iskustva i vrhunskih namirnica, ispred vas je potencijalno umjetničko djelo koje će najviše razveseliti vaše nepce. Kako bi svaki put bili zadovoljni načinom kuhanja, važno je poznavati male tajne najboljih kuhara, a jedna od njih se odnosi na nezaobilazne namirnice.

Prilikom pripremanja hrane nije važno samo znanje i dobra volja, nego i količina začina jer se prema tome određuje spretnost tijekom pripremanja hrane. Današnji način dozvoljava određenu količinu začina kako ih ne bi previše osjetili dok jedete određeno jelo. Za svakog kuhara je važno da zna u koja jela idu pojedini začini.

Ukoliko niste sigurni slijede zanimljive činjenice koje će kuhanje učiniti još zabavnijim i lakšim, a svako vaše jelo će biti prava simfonija. Luk je nezaobilazan u kuhanju i teško je zamisliti veliki broj jela bez njega. Možete ga spremiti na nekoliko načina, a odabir ovisi o tome za koje jelo se dodaje.

Usitnjeni luk je kao stvoren za variva, supe i razne umake. Luk narezan na ploške predviđen je za gulaš, paprikaš i ostala pirjana jela. Ovako narezani luk možete staviti i na krompir salatu te na ćevapčiće.

Volite li okus crvene paprike? Ako se radi o ljutoj paprici dodajte je u pirjana mesa poput paprikaša i gulaša. Moderan način kuhanja ipak više preporučuje slatku papriku koju možete dodati jelu koje želite i to bez da pazite toliko na količinu jer se ipak ne radi o ljutoj paprici.

Kopar je nezaobilazan kada su u pitanju supe i umaci, dok je majoram začin koji ide u variva i supu od krompira te u pečeno meso, ali u manjoj količini.

Biber u prašku ide u sve vrste supa, pirjana mesa i povrće. Celerovo lišće se koristi samo kao dodatak supama i to u malim količinama. Usitnjeni i svježi vlasac možete dodati siru izmiješanom s vrhnjem.

Treba biti oprezan kod određivanja količine začina. Ako se u određenom jelu nalazi previše začina ono može biti neukusno i štetno po zdravlje, pa budite umjereni.

Izvor – gastronomija.hr