Sedam savjeta koji će vam pomoći da maksimalno ugrijete dom

kako zagrijati dom

Hladni sibirski talas koji je zahvatio područje Balkana prodrmao nas je iz prilično “mlake” zime. Iako meteorolozi kažu da temperatura u minusu neće dugo trajati, sigurno je da ćemo se ovih dana grijati više nego prethodnih mjeseci.

Evo nekoliko savjeta kako da maksimalno zagrijete svoj dom i lakše preživite ove hladne dane.

Izolujte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, ukoliko ga nema, postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se takođe može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri.

Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema vani, ispred vrata može se postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha.

Izolujte stakla na prozorima koji su vam ‘višak’

Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubitke topline.

Zadovoljna.hr savjetuje da nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu mjeru širine stakla (trebaće vam više stiropora, jer su ploče 50 x 100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite ih. Ako imate roletne spustite ih jer su one dodatna izolacija.

Razmjestite namještaj u domu

Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Ali nemojte ga primicati radijatoru kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha.

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Pokriven i zaklonjen radijator izolovan je i nema pravog efekta.

Tepih je važniji nego što mislite

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat.

To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

Spriječite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspije izaći kroz njega.

Jednostavno je rješenje da blokirate protok zvazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon on će se automatski izduvati pa se kuća neće napuniti dimom.

Vodite računa i o roletama i zavjesama

Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak toplote. Rolete mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto.

Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolujte.

Prostorije prozračujte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije.

Tokom zime ne preporučuje se ostavljanje prozora otvorenog na ‘kant’. Na taj način se samo hlade ploče otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama.

Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute, što je dovoljno da se vazduh brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi.