Savršena ekološka kuhinja u jednom dijelu

Mali prostor i kuhinja su oduvijek rezultirali kompromisnom kuhinjom. Dizajner Massimino Facchinetti je osmislio impresivnu “Ecooking” vertikalnu kuhinju. U samo jednom dijelu ima sve što je potrebno za “održivo” kuvanje.

Tehnologija ove kuhinje radi na sistemima očuvanja energije. Ovo je postignuto zahvaljujući blizini i interakciji aparata i razmjeni toplote i vlage. Električni elementi koriste struju koju proizvode solarni paneli. Na jednoj strani je smješten mini vertikalni vrt, gdje se mogu uzgajati začini za svakodnevnu upotrebu.

Voda iz sudopera je filtrirana i upotrebljava se u mašini za suđe, zatim prolazi kroz drugi proces filtriranja te se njome zalijevaju biljke. Slavina se može sakriti u sudoperu. Kuhinja sadrži i frižider, integrisani sistem za kuvanje (indukcijske ploče i mikrotalasnu), sisteme za pranje (sudoper i mašinu za pranje suđa).

U rotirajućoj haubi nalazi se i svjetlo koje se pali dok koristite kuhinju, a koje se priguši tokom jela. Tu se nalazi i sistem za pročišćavanje vazduha baziran na nanomaterijalima titanijum-dioksida.

clei-salone13-ecooking-2

CLEI_Ecooking-5

clei-salone13-ecooking-2