Kućanski uređaji troše znatno više nego što proizvođači navode

Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik “Sueddeutsche Zeitung” pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

“Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač”, piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja, ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač frižidera do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je frižider napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata frižidera tokom testa što je daleko od realnih uvjeta.

U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod frižidera uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata frižidera.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

(Agencije)