Zaboravite skalpel: Radioterapija se pokazala kao uspješna metoda u borbi protiv karcinoma

Gotovo polovina pacijenata oboljelih od raka u jednom trenutku se podvrgne radioterapiji. Tim stručnjaka u Amethyst radiotherapy centru, koji je smješten u Bečkoj privatnoj klinici (Vienna Private Clinic) nudi usluge radijacijske onkologije.

“Kako bismo pomogli pacijentima u borbi protiv raka, vjerujemo u kombinaciju visokokvalitetnih tretmana koje pružaju stručnjaci za rak i sveobuhvatne njege usmjerene na pacijenta. Pomno brinemo za naše pacijente. Dizajniramo personalizovane tretmane i pružamo integrativnu borbu protiv raka,“ rekao je direktor Amethysta u Austriji dr. Paul Stuchetz.

Foto: Dr. Paul Stuchetz, direktor Amethyst Radiotherapy Austria

Terapija djeluje usmjeravanjem visoke doze zračenja prema tumoru, što oštećuje DNK stanice. Time se oboljele stanice čija je DNK nepopravljivo oštećena prestaju razmnožavati i umiru. Tijelo ih zatim razgrađuje i uklanja. Zavisno o patologiji, potrebni su dani ili sedmice tretiranja prije nego što se stanice raka dovoljno oštete da umru. Stanice raka nastavljaju umirati sedmicama ili mjesecima nakon završetka terapije zračenjem.

Stroj je velik i može se kretati oko pacijenta tokom liječenja, šaljući zračenje na dio tijela iz više smjerova kako bi se koncentrisao na oboljele dijelove. Napredne tehnike radioterapije imaju za cilj maksimalizirati dozu zračenja koju tumor prima, a istovremeno minimalizirati dozu koju primaju zdrava tkiva koja okružuju tumor. Obično se vanjsko zračenje daje pacijentima kroz određeni broj sesija koje su raspoređene tijekom vremena od nekoliko sedmica, omogućujući zdravim stanicama da se oporave između terapija.

“Kao član Centra za tumore u Privatnoj klinici u Beču, predstavljam svakog pojedinog pacijenta na našem internom odboru za tumore. To znači da naš međunarodno priznati tim stručnjaka interdisciplinarno razgovara o svakom pojedinom pacijentimu kako bi se osmislio najbolji mogući tretman. Vrlo precizno liječenje zračenjem karcinoma provodi se u bliskoj suradnji s Amethyst Radiotherapy u Privatnoj klinici u Beču”, istakao je svoju radnu filozofiju radiološki onkolog Dr. David Kuczer.

Kako bi se čulo iskustvo iz prve ruke razgovarali smo s pacijentom koji je liječio tumor prostate u radioterapijskog centru Amethyst kod Dr. David Kuczera.

Foto: Pacijent Karl V. i Dr. David Kuczer na terapiji u Amethyst Radiotherapy Austria

Iskustvo pacijenta koji je uz pomoć radioterapije pobijedio rak prostate

Karl V. (65) iz Štajerske se prisjetio kako je sve započelo 2022. godine rutinskim pregledom kod urologa. Osjetili su da je u prostati veliki orah, a osim toga sve je bilo u redu. Sredinom septembra stigao je poziv da vrijednost PSA nije u redu i iznosi 5,5. Budući da je prije toga imao spolni odnos, vozio bicikl i nije imao nikakvih poteškoća, mislio je da nema razloga za zabrinutost.

Ljekar mu je odredio novi termin za još jedan PSA test. U međuvremenu je svoj život živio punim plućima – biciklirajući po Hrvatskoj. Sljedeći termin za vađenje krvi za PSA test imao je 4. novembra. Nakon 14 dana dobio je poziv da je vrijednost PSA opet porasla na 5,4. Ako se vrijednost PSA ne poklapa, tu ima nečega. Ljekar ga je uputio u Dijagnostički centar u Grazu gdje je dogovorio brzi termin koji je i dobio 20. novembra.

Rendgenski asistent mora da je nešto vidio kad mi je zaželio sreću, naglasio je Karl V. koji je s nestrpljenjem čekao rezultate nalaza.

Podigao je rezultat i nije izgledalo dobro s kvrgom od 7 mm na prostati. Urolog je odlučio napraviti biopsiju u LKH Graz ali je lista čekanja bila duga i činilo se da su bili potpuno preopterećeni.

Karl V. odlučio je pronaći bolnicu u kojoj će što prije dobiti termin za biopsiju. Bio je to LKH Oberwarth 30. decembra u 8 ujutro. U razgovoru s ljekarom saznao je da treba ići na operaciju, a to je takođe značilo da će nakon toga biti impotentan. Nije ga tješila priča o raznim pomagalima za postizanje erekcije, na primjer, pumpicom, špricom i sl.

Neizvjesnost tokom čekanja rezultata potpuno je izludila Karla V. Nekoliko dana kasnije odlučio je nešto preduzeti – prije nego što LKH Oberwarth pošalje rezultate urologu, gdje će morati dugo čekati na termin. 2. januara 2023. nazvao je bolnicu i zamolio da mu pošalju nalaze na e-mail. Naravno da su mu rekli da to nije moguće zbog zaštite podataka, ali nakon nekoliko pokušaja i upornosti, Karlu je uspjelo. Odmah je pročitao nalaze i shvatio da nisu bez posljedica – tumor je bio tu.

Na pregledu 10. januara kod urologa rečeno mu je “samo radikalna prostatektomija ili zračenje uz prethodno antihormonsko liječenje”. Karl V. nije bio zadovoljan preporukom i odlučio je putem interneta detaljno istražiti najbolju metodu liječenja za sebe: HIFU, Wels, Njemačka, protonsko zračenje u Njemačkoj, Češkoj, WR. Neustadt, Nanoknife u Heidelbergu i Welsu… 13. veljače u Welsu je saznao da HIFU nije moguć jer je tumor prevelik za to. Ljekar ga je već htio poslati duhovnoj sestri koja bi mi pokazala kako se koriste pomagala (pumpica itd.) za erektilnu disfunkciju.

“Duhovna sestra da mi pokazuje tako nešto? Naravno, ponudu sam odbio. Bio sam jako razočaran i očajan. Sada više ništa ne ide, biću inkontinentan i impotentan za nekoliko mjeseci,” rekao je Karl V. koliko mu se bilo teško pomiriti s tom činjenicom.

Ubrzo je saznao da nije pogodan ni za protonsku terapiju, a jedino što mu preostaje, ako ne ode pod nož, je radioterapija. Karl V. je od 9. do 10. maja 2023. imao termin u klinici gdje su mu ugradili radioprotektor Spacer OAR za planiranu terapiju zračenjem. Dobio je laganu anesteziju. Sve je prošlo dobro i nije bilo bolova te je jednu noć ostao u bolnici na posmatranju. Boravak je bio ugodan, osoblje i ljekari vrlo ljubazni i susretljivi. Obzirom da je klinika bila udaljena svega 100 metara od bečke privatne klinike Amethyst prošetao je na pregled kod dr. Kuzcera koji mu je objasnio proces zračenja.

22. maja 2023. Karl je imao svoj prvi tretman zračenjem na Amethyst Radiotherapy u trajanju od cca. 10 minuta. Nije osjećao umor niti druge poteškoće. Primio je sedam tretmana zračenja između 22. maja i 7. juna 2023. (svaki drugi dan osim subote i nedjelje). Nije bilo pritužbi, samo je bio malo umoran nakon zadnja dva zračenja. Nekoliko dana kasnije imao je blagi proljev i male poteškoće s mokrenjem, no to se vratilo u normalu nakon 2 sedmice.

Tri mjeseca kasnije vrijednost PSA mu je pala s 10,20 ng/ml na 4,28 ng/ml. Ponovo 3 mjeseca kasnije iznosio je 1,87 ng/ml što je normalno za njegovu dob i urolog nije našao nepravilnosti. U međuvremenu je bio na kolonoskopiji (pregled crijeva), sve je bilo u redu i nije bilo nikakvih opeklina. 02.01.2024. ponovno je napravio PSA test i vrijednost mu je pala na 1,40ng/ml. Iz perspektive urologa sve je bilo OK.

“Moja potencija i seksualna funkcija su uvijek radili, čak i nakon zračenja. A trenutno čak i izvrsno”, naglasio je sretni Karl V.

Karl je presretan rezultatima! Međutim, zbog financijskih razloga, radioterapiju još uvijek ne može svako priuštiti. Zdravstveno osiguranje u Austriji mu je pokrilo samo manju količinu ukupnog troška.

Terapija zračenjem s tomografijom koštala je 12.000 eura, ugradnja spacer gela s naknadom za dvokrevetnu sobu, operacijskom salom, operacijom i anestezijom 2.883,28 eura, a jednokratno 2.256,53 eura. Od osiguranja je jedva uspio dobiti povrat trećine troškova.

“Budući da je liječenje jako velik finansijski teret, bio bih sretan kada bi postojalo bolje rješenje, ne samo za mene nego za sve pacijente. Drago mi je da sam imao ovu vrstu zračenja i da se opet osjećam dobro. Dr. David Kuczer je vrlo kompetentan, vrlo ljubazan liječnik koji odvaja puno vremena za pacijenta i odgovara na e-mailove ako imate pitanja. Takođe, pita vas je li vam dobro. Njegov tim u Amethystu je jako ljubazan, odgovara na pitanja i objašnjava kako sve funkcionira,” zaključio je Karl, koji je danas radioterapijom potpuno izliječen od tumora prostate.