More kao inspiracija

Dizajniranje ili redizajniranje prostora u morskom ili mediteranskom stilu podrazumijeva prostranost i osvijetljenost koja će vas vizuelno transportovati na morsku obalu bez obzira na to gdje živite. U anglosaksonskom govornom području ovaj stil je poznat kao “beach style” i popularan je i na lokacijama koje nisu na obali mora.

Morski chic stil možete lagano postići, samo treba da ostanete pri balansiranom i jednostavnom izgledu koji nimalo nije dosadan i jednoličan. Svjetlo bi trebalo da bude najvažnija karika za buđenje ovog stila u prostoriji. Uz prisustvo prirodne svjetlosti prostor dobija na prozračnosti i prirodnosti. Zahvaljujući velikim količinama prirodne svjetlosti, dom će dobiti na sofisticiranosti cijelog izgleda.

Igra bojama

Prozračnost je takođe prisutna u odabiru mekih boja, te prirodnim materijalima. Iako je bijela uvijek dobar izbor kada niste sigurni za koju boju da se odlučite, u ovom stilu je uvijek prisutna i definitivno najzastupljenija. Bijela boja daje svijetlu i pozitivnu notu u ljetnom ambijentu.

        RMS-rkm1213_cottage-beach-house-rustic-decor_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Boja koja sigurno ima svoje mjesto u većini enterijera jeste plava. Ali, korištenje ove boje nije nužno za kreiranje morske atmosfere. Sjetite se plaže, školjki, algi, korala pa čak i šarenih ribica. Svi ti pojmovi u sebi sadrže boje koje su nepresušna inspiracija za ovaj stil. Neka upravo te boje budu ogledalo vašeg novog doma.

Compact-Living-Room-Interior-Patterned-Sofa-Modern-Nautical-Stars-Design

Ne možete pogriješiti ni s izborom pastelne boje, te dezenom poput linija. Ključ dobrog balansiranja između boja je da ostanete dosljedni; upotreba previše različitih boja u različitim prostorijama dovodi do formiranja zasebnih ličnosti u jednom domu. Ukoliko želiti dodati druge boje kako biste “razbili” prostoriju, odlučite se za različite nijanse jedne boje. Stavljanje akcenta na određenu prostoriju daje dinamiku prostoru, ali potenciranje suviše boja će vas odmaknuti od morem nadahnutog dizajna ka temi koja je više tropskog karaktera.

beach-cottage-style-bedroom-beautiful-design-idea

Ako su vam neutralne šeme boja previše monotone, te želite da prostor posjeduje malo boje, izaberite jarku tropsku boju, a za ostale prostorije odaberite neutralnu paletu boja.

Detalji sa mora

Ukoliko ste kao ja i imate naviku da školjke nosite kući sa mora, onda nemojte dopustiti da ostanu nezapažene. Upravo takvi detalji daju pravu morsku čar. Ispraznite staklenu vazu i popunite je vašim školjkama. Ako imate više vremena, nalijepite školjke na sliku, stavite ram i imate unikatan detalj. Za spavaću sobu izaberite print školjki, koji će dati specijalni pečat na ovaj stil.

20130524-03-beach-cottage-coastal-style-shells-in-fishbowl-vase-abeachcottage.com_

Organski materijali poput lana i jute su izuzetno rješenje za presvlake namještaja, aksesoare i tepihe. Takvi materijali unose teksturu i toplinu u prostor. Na nekoliko mjesta upotrijebite uže. Konopac spiralno omotajte na rukohvat za stepenice kako biste kreirali mornarski stil. U nautičkom stilu materijali su jednostavni i udobni. Izaberite lanene presvlake, pamučne tepihe i zavjese od muslina. Iako se većinom koristi za podove, drvo se takođe može upotrijebiti i na namještaju. Karakterističan odabir za lagani namještaj je drvo u blažim nijansama boja, poput pepeljaste i isprane bijele, kako bi dale prostoru svježinu i prozračnost.

exquisite-modern-wooden-coffee-table-design-plus-sweet-sea-shells-on-table-decoration-accessories-also-nice-wood-shelf-design

Izaberite tepihe od prirodnih materijala i svijetlih boja kako bi vaš dom poprimio udobnost, te kako bi prostorija dobila više teksture. Ako su vam privlačne egzotičnije lokacije, ubacite pokoji ćilim s tradicionalnim motivima. Dnevni boravak možete ukrasiti simbolima mora, dasku za surfanje iskoristite kao detalj koji ćete postaviti na zid spavaće sobe ili je iskoristite za površinu stola.

P1070887

Kuhinja je element koji je neizostavan u kućama na moru. Tu se odvija druženje za vikend, tako da kuhinja obavezno treba da bude otvorena i prilagođena druženju i zajedničkom objedovanju. Ultimativni izgled rustičnog morskog ambijenta postiže se brodskim podom u nekoj svjetlijoj boji. I za kraj, svježe cvijeće je uvijek dobrodošlo.

Beach1