Šarm ljeta i opuštene atmosfere

Boho ili boemski stil uređenja je mješavina džipsi i hipi stila, ručno izrađenih predmeta i umjetnosti. Boho je jedan od najvažnijih eklektik stilova naše ere, ali njegova glavna karakteristika nije toliko mješavina različitih stilova koliko kombinovanje skupog i jeftinog.

To je zapravo pristupačan način uređenja. Prikladne komade namještaja možete kupiti na buvljacima, te svoj enterijer naglasiti bojama kao osnovnim elementom ovog stila. Zapravo, boho se zasniva na kombinaciji smeđih zemljanih tonova s nijansama dragog kamenja, ali ipak nezamisliv bez jarkih nijansi. Posebnu draž ovom stilu daje miješanje tekstura i dezena materijala koji se koriste za gotovo sve elemente dnevnog boravka, zidove, namještaj, zavjese, podne prostirke. Zbog svega ovoga najviše od svih stilova podsjeća na ljeto, sunce, ležerne dane i poziva na uživanje u životu.

Ko voli boho

Bohemian-Home-Decor-2

Savremenim jezikom rečeno, termin “boemski” (bohemian) primjenjuje se za osobe koje žive nekonvencionalno, najčešće umjetničkim životom. Boho chic u dizajnu enterijera pun je živih boja i vintage namještaja. On je idealan za one koji vole kreativno razmišljati izvan okvira. S obzirom na to da nema posebnih pravila, ovaj stil vas ne ograničava. Ipak, teško ga je uspješno ostvariti jer sve skupa treba da izgleda kao da je kreirano bez truda, nonšalantno i neplanirano, s mnoštvom detalja, ali nikako neuredno i nabacano.

Mnoštvo detalja

Želite li dnevni boravak ili možda cijeli dom dizajnirati u boho stilu, onda će vam neophodni biti detalji poput tkanina i uzoraka različitih stilova, knjige, umjetnička djela, te razni detalji sakupljeni na putovanjima, ili inspirisani afričkom i orijentalnom umjetnošću, poput “marokanskih” detalja. Za sve ovo potreban je određeni neuredni pristup njihovoj postavci u prostoru.

Praznina na zidovima i u prostoriji neka bude što manje. Popunite ih slikama, tkaninama, jastucima i figuricama – boemski enterijeri puni su raznih detalja.

Kako urediti

Od presudnog značaja je udobna zona za sjedenje. Ona može biti u vintage stilu, ali mora imati meke linije i biti poželjna za sjedenje, pa čak i izležavanje. Zonu sjedenja dekorišite neuredno razbacanim jastucima, različitih dezena i materijala, kao i prekrivačima. Potom dodajte tepih ili ćilim koji će prostor dodatno obogatiti.

Vintage-Boho1

Različitim tkaninama se najviše unose boje i dezeni, koje su obično lagane i lepršave, a koriste se za prekrivanje kauča, fotelja, kao zavjese, stolnjaci, odnosno na svim površinama na kojima se mogu koristiti. Istinski boho dom ima dosta biljaka u saksijama, koje se mogu objesiti u držače ispletene kao makrame, koje su takođe dosta popularne te koriste se kao ukrasi na zidu i slično.

Ljubitelji boho stila će sebi obezbijediti baldahin iznad kreveta, ali i u dvorištu, gdje provode slobodno vrijeme za opuštanje. Čar boho stila je da možete koristiti bilo koje umjetničko djelo, pa i ono koje ste sami kreirali. Na taj način prostor činite intimnijim. Boemski stil je odličan za izlaganje suvenira sa putovanja, fotografija, crteža, slika, a neizostavan dio dnevnog boravka u boemskom stilu je i biblioteka, odnosno polica s knjigama.
Boho bez problema podnosi miješanje stilova svih mogućih regija i istorijskih perioda.

ab4b41a965d4e6d4b7b12bac03d5223a

Boho i na terasama

Boemski šik na terasama donosi potpunu razuzdanost. Inspirisane ovim stilom, terase postaju jedinstvene i moderne, ali prije svega moraju pružiti udobnost.

Zato kod uređivanja terasa u boemskom stilu izaberite šarene materijale i marokanske lampe i svijećnjake, zelene biljke i namještaj od pruća, šarene jastučiće i ne trudite se da vam posuđe bude u kompletu. Iskoristite različite dezene materijala, mnoštvo boja, zanimljive dekoracije i stvorite harmoničnu i toplu atmosferu.
Nekima je odgovarajući, nekima pretjeran, ali ako ste veselog i opuštenog duha, volite boje i želite da vaš prostor djeluje udobno i ležerno, onda je ovo pravi stil za vas!