Godina nježnosti i spokoja

Svi koji se bave bilo kojom vrstom dizajna s nestrpljenjem očekuju kraj godine, kada institut za boje “Pantone” objavljuje vodeću boju za narednu godinu. Ovaj put “Pantoneov” izbor je neočekivan – čak dvije boje: blijeda, nježna nijansa ružičaste (Rose Quartz) i smirena plava s primjesom ljubičaste boje (Serenity).

Ovakvu praksu čelnici instituta objasnili su činjenicom da svijet postaje sve tolerantniji prema rodnoj jednakosti i pravima pa nije neobično da to formira i trendove u bojama. Serenity i Rose Quartz odlično funkcionišu u kombinaciji stvarajući osjećaj mira i skladnosti, što je, kažu iz “Pantonea”, bio i cilj.

Određivanje boje godine nije trend koji se slijepo prati, ali svakako daje smjernice dizajnerima iz svih oblasti kuda da krenu u svom kreativnom radu. Prošlogodišnja Marsala nije oduševila na prvu, ali je zablistala u jesenjim mjesecima, što je i razumljivo s obzirom na to da je ova boja burgdunca zemljana nijansa.

Ovogodišnji pobjednički dvojac osvojio je na prvu, ali ipak moramo reći da Rose Quartz za sada ipak ima malo veću popularnost. Naime, preko 22% dizajnera koristilo je Rose Quartz boju u svojim kolekcijama za proljeće 2016. godine, čime je postala najpopularnija nijansa za nadolazeću sezonu (prva pratilja je boja breskve).

Nježnoroza hit sezone

“Konačno boja koju ćemo voljeti!” To je komentar najvećeg broja pratilaca Facebook stranice kompanije “Pantone” kada je objavljeno da je Rose Quartz u izboru boje 2016. godine. Ovo je dokaz da je institut izabrao pravu boju koja će biti u centru “vrteške” nježnih, umirujućih tonova i boja.

Umirujuća, nježna i pastelna boja od sada nije samo predviđena za šminku ili odijevanje, već i za oplemenjivanje doma. I to ne samo soba za djevojčice. Pravim odabirom ove nijanse ne možete pogriješiti.
Izvršna direktorka kompanije Leatrice Eiseman vjeruje da postoji psihološki razlog zašto su ovogodišnje top nijanse umirujuće i nježne.pantone 2016 (6)

“Činjenica da nas je tehnologija sve toliko zaokupila i postali smo dostupi 24 sata na dan, razlog je zašto su nam neophodne umirujuće, nježnije boje. Tehnologija igra veliku ulogu u ljudskim životima, zbog čega ipak ponekad imamo želju da se isključimo iz svijeta i odmorimo od svega”, rekla je Eisemanova. Ona tvrdi da će ova istančana divna nijansa roze biti savršena u različitim tipovima enterijera, a njena posebnost neće iznevjeriti ni u modnom svijetu.

pantone 2016 (6)

Prozračna neboplava

Lagana i prozračna, kao prostranstvo čistog plavog neba iznad nas, Serenity plava ima umirujući efekat, donoseći nam osjećaj predaha, čak i u turbulentnim vremenima. Umirujuća plava nam pruža i prirodan osjećaj povezanosti s prostorom.

Pantone-devoile-les-couleurs-de-l-annee-2016-Serenity-et-Rose-Quartz

Svijetloplava hit nijansa već je odavno testirana u modnom svijetu. Na predstavljanju kolekcija za proljeće 2016. poznatih brendova poput “Chanela”, Serenity plavu su nosile zvijezde kao što su Taylor Swift, Halle Berry… Logičan slijed događaja jeste da se preslika u svijetu enterijera. Neboplava bi mogla biti melem, pa makar u estetskom smislu, s obzirom na političku i ekonomsku nestabilnost s kojom se svijet suočava. Kao što su na institutu objasnili, Serenity plava je smirujuća nijansa koja nas podsjeća u kakvom turbulentom svijetu živimo. Plave nijanse se jednostavno oslanjaju na osjećaj relaksacije.

Neočekivana kombinacija

Kako mi, potrošači i korisnici, uvijek tragamo za mirnoćom uma i blagostanjem kao našim glavnim oružjem u borbi protiv svakodnevnog stresa, i boje koje psihički ispunjavaju tu našu čežnju za sigurnošću postale su i više nego dobrodošle.

Screen-Shot-2015-12-07-at-13.30.57

Spojene zajedno, ove dvije boje stvaraju ravnotežu između tople nijanse roze i hladne nijanse umirujuće plave. A stvaraju osjećaj povezanosti, opuštenosti te utisak reda i mira.

Kombinacija ove dvije boje izazov je i tradicionalnoj percepciji asocijacija boja. Mnogi dijelovi svijeta suočeni su sa sve bljeđom granicom između “muškog” i “ženskog” principa, što utiče i na trendove boja koje se koriste u dizajnu.

Pantone-2016-colors-of-the-year

“Brak” ove dvije boje ima jedinstveni pristup, onaj koji je obilježio društvene pokrete i ravnopravnost polova, kao i sve veći komfor potrošača koji boju koriste kao način izražavanja.

Bilo da se radi o nekoj mekoj i nježnoj ili gruboj i tvrdoj površini, kombinacija ovih dviju boja donosi kao krajnji rezultat mir i spokoj. Boje će se odlično slagati i sa drugim nijansama kao što su zelena, ljubičasta, smeđa, žuta ili roza. A dodavanjem srebrne postiže se sjaj i živahnost.

image62