Dizajn inspirisan mama i bebama

Mame sa malom djecom obično se prilikom izlazaka vani s klincima drže dalje od ugostiteljskih objekata. Izaći u kafić ili restoran sa djetetom koje nema mira, želi da se igra i slobodno kreće po prostoru, nezgodno je ne samo za mame, nego i za ostale goste i radnike. U velikim gradovima zapravo uopšte nije neuobičajeno da se na kafić stavi oznaka da djeca nisu poželjni gosti, koliko god to surovo zvučalo.

Zato je u jednom poljskom gradu otvoren kafić uređen tako da pruži maksimalnu udobnost mamama i njihovim bebama.

family-cafe-wroclaw-05

Kafić od 130 kvadratnih metara je podijeljen u nekoliko zona. U prizemlju se nalazi ograđeno “igralište” od šperploče, obloženo filcom, s malim prozorima kako bi djeca mogla vidjeti šta se dešava oko njih. Stolovi i stolice su raspoređeni tako da gosti imaju dovoljno prostora za slobodno kretanje.

family-cafe_211015_02

family-cafe-wroclaw-04

Na spratu se nalazi kreativni kutak za klince i veliki sto prilagođen njihovom uzrastu. Ono što je najzanimljivije jeste da je enterijer uređen tako da bude prilagođen najmlađima, ali izbjegavanjem klišea uobičajeno korištenih u uređenju dječjeg prostora.

family_cafe_28form

Paleta boja je neutralna, bijela, bež i siva, s akcentima u jarkozelenoj. Jedan zid je obojen crnom bojom za pisanje kako bi gosti mogli slobodno izraziti svoju kreativnost.

family-cafe-wroclaw-15

Klasični momenat je uveden u vidu Eamesovih stolica, a minimalistički u vidu lampi geometrijskog oblika koje su postavljene na različitim visinama da bi se dobio utisak dinamike. Tu je i poznati model stolice “Ball”, kako bi majke mogle dojiti djecu na miru i u intimi.

28form_familycafe_11-755x1132

Dekoracije su moderne i svedene, u vidu zanimljivih uokvirenih printova i slika, kvadratnih, drvenih polica i tapaciranih kvadrata na zidu.

family-cafe-wroclaw-18

Prostor je prozračan i sveden, ali ništa manje zanimljiv i uzbudljiv, veseo i živahan. Dizajneri iz Poljske ovim rješenjima su pokazali da je moguće spojiti moderno i praktično, bez upotrebe ustaljenih rješenja.

family-cafe-wroclaw-17