39. Salon arhitekture: Nagrađena inovativna stambena zgrada u Kragujevcu

kragujevac n1 simovic

Na 39. beogradaskom Salonu arhitekture dodijeljene su nagrade u šest kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

Grand Prix salona osvojio je Predrag Milutinović za projekat Paraolimpijskog centra u Kragujevcu. Nagrada u kategoriji arhitekture otišla je Mariji i Petru Simoviću iz studija Simović, takođe za objekat iz Kragujevca kojeg ćemo predstaviti ispod.

Stambeni objekat N1 smješten je u najužem gradskom jezgru, na uskoj parceli koja je tipična za haotično urbano okruženje.

kragujevac inovativna zgrada

Objekat je isprva projektovan sa slobodnim prizemljem za zelenilo i parkiranje, ali kako su se ispriječila birokratska ograničenja, objekat je „potopljen“ zadržavajući sve zamišljene morfološke karakteristike na parceli koja ima ulični front od oko sedam metara.

Tako je projektantskim rješenjem ulaz u objekat kao i parkiranje premješteno u formalno podrumsku etažu. Zelenilo je nadomješteno parternom baštom na koju izlazi jedan od stanova u prizemlju, kao i dvjema krovnim baštama namijenjene za dva dupleksa.

n1 simovic

Zbog oblika objekta koji se definiše kao neprekinuti niz, on komunicira sa ulicom samo preko ulične fasade.

Kako bi se ona zaštitila od kasnijih deformacija i intervencija korisnika, tretirana je tako da nema terasa, a ventlisanom fasadom čiji pločasti HPL materijal je postao i materijal koji je poslužio da se razriješi zasjenčenje stanova, rezultirala je jednom preciznom i „akontekstualnom“ fasadom.

kragujevac n1

Dvorišna fasada je sa druge strane tretirana tako da postaje nenametljiva u odnosu na haotičnu unutrašnjost bloka i svojim oblikom ne sugeriše višeporodično stanovanje.

Diskretan kontekstualizam sa objektima međuratne arhitekture koja je jedino uzeta u obzir kao mjerodavan okvir okruženja, na prvi pogled je neuočljiv i ogleda se u urednoj fenestraciji i restauriranim ulaznim vratima sa jednoporodičnog objekta koji se prethodno nalazio na parceli.

moderna stambena zgrada

studio simovic

enterijer n1simovic

kragujevac n1 simovic unutrasnjost

(gradnja.rs, foto: Relja Ivanić)