Raskošne dekorativne lajsne

ukrasne-lajsne-na-zidu

Malo koja površina koja je ravna i prazna može biti zanimljiva, bilo da se radi o unutrašnjem ili vanjskom dizajnu. Zidne dekoracije su nekada bile isključivo korištene u zgradama gdje je cilj bio da se dobije luksuzan izgled enterijera, mada ih danas možete smjestiti i u potpuno obični prostor. Dekorativne lajsne su prilagođene potrebama savremenog čovjeka, te su efektne, praktične i jednostavne za instalaciju.

Praktične i efektne

Postavljajući odabrane dekorativne elemente na zid možete sakriti mnoge sitne greške. Ukoliko imate mnoštvo kablova ili cijevi koje ne želite da budu vidljive u prostoru, ukrasni elementi su savršen odabir. Oni nude efikasno rješenje za nesavršenstva, a njihova čar je upravo u transformisanju prostora – one stvari koje želite prikriti zapravo akcentujete postavljanjem odabranih dekoracija.

dress-up-interiors-with-millwork-moulding-102150124

Ovakvi tipovi dekoracije takođe dobro služe pri instaliranju indirektne rasvjete, te dobro prikrivaju prelaz nijansi boja između zida i plafona. Za bilo koju od navedenih dekoracija nije potrebno opširno znanje o istim. Naime, za bilo koju da se odlučite, možete ih kupiti već napravljene. Proces nanošenja je jednostavan, najćešće je dovoljno da ih samo zalijepite na određeno mjesto silikonskim ljepilom, prilagođenim za tu vrstu materijala.

contemporary-ceiling-bedroom

Najčešće se prave od stiropora ili gipsa, ali ih možemo naći na tržištu i od mnogo čvršćih materijala, kao što su polyurethane i duropolyimer, koji su otporni na vodu i udarce te se mogu prebojiti. Međutim, nije neobično ni da ti detalji budu napravljeni od plastike i drveta.

Različite vrste lajsni

Iako ih neki smatraju kičastim, dekorativne lajsne mogu izgledati potpuno suptilno i elegantno. Upotrebom dekorativnih lajsni čak i sami s malo rada i novca možete promijeniti vaš dom u potpunosti.

dekorativne-lajsne

Postoji nekoliko kategorija: unutrašnje ukrasne lajsne, rozete i plafonske obloge. Lajsne se potom dijele na ravne i reljefne. Ravne se više uklapaju u moderniji, svedeniji izgled, a ukoliko je prostor u stilu novog baroka ili shabby chica, onda su reljefne lajsne pravi odabir.

425925_354429084587918_2140064063_n

Nacrt lajsne nudi mnoštvo apstraktnih ili geometrijskih oblika i uzoraka, što je idealno za ukras. Ove lajsne se najčešće koriste za prelaz između horizontalnih i vertikalnih površina, odnosno između zidova i plafona ili zidova i podova. Rasprostranjene su takođe i lajsne koje služe kao ukras oko prozora i vrata, koje se postavljaju s ciljem da se prostor naizgled čini većim. Dimenzije lajsni su obično od 20 do 110 mm.

544577_391907577506735_1149579410_n

U prodaji su kose i ravne trake koje vizuelno mogu razgraničiti područja. S tim u vezi možemo postaviti nekoliko lajsni iste dužine na dio zida, koje mogu služiti kao unikatne police za nakit ili cipele. Lajsne su otporne na vlagu, tako da ih slobodno možete koristiti u kupatilu. Jedna od ideja bi bila da postavite dekorativne lajsne (bordure) na ivicama ogledala te napravite od njih okvir za staklo. Kako biste sakrili izvor rasvjete, koristite ukrasne ugaone lajsne.

Da vaš plafon izgleda elegantno, instalirajte plafonske lajsne (panele) od stiropora. Plafon će izgledati bogato, a palate od stiropora su finansijski najisplativije. Standardne dimenzije ovih obloga su debljine od sedam mm, 14 mm i 28 mm. Iako su većinom postavljene radi estetskog efekta, imaju i termoizolacionu namjenu. Ovaj reljefni stiropor možete postaviti u bilo kojoj prostoriji, a dezen prilagoditi vašem enterijeru. Dostupne su u širokoj paleti boja, a ukoliko želite neku specifičnu nijansu, uvijek ih možete prefarbati.

1

Rozete su ukrasni detalji koji se koriste kako bi prostor odisao barokom. Primjenjuju se prilikom postavljanja lustera na plafone kako bi se sakrili kablovi od rasvjete. Osim na plafonu, uobičajena primjena je i na zidovima. Prostoru daju posebnu notu sofisticiranosti, te rozete koristite samo u takvim predjelima.

Od klasičnog do modernog izgleda

U ponudi je veliki izbor motiva, dimenzija i boja za bilo koju kategoriju dekorativnih elemenata. Većina dezena je tradicionalnog porijekla, odnosno rađeni su prema ugledu na antičke, grčke motive. Ako želite moderan izgled, odlučite se za geometrijske uzorke. Za malo više topline korisni su mali uzorci koji se ponavljaju.

21-rb_d101_p4020-xl

Izbor boje utiče na vaš cjelokupan izgled. Za moderni stil koristite boje poput bijele i crne, a za nešto profinjeniji stil odaberite nijanse poput barokne i zlatne. Klasični izgled koji datira od antike je kombinacija bijelog/bež sa zlatnim bordurama.

21-rb_c211_p8030_p8030c_p9010_sx138_h100-xl

Ukoliko ste inspirisani bojama Orijenta, zlatne lajsne bi se idealno uklopile na zid tamnocrvene boje. U ovom slučaju ih možete postaviti između plafona i zidova, te na prelazu poda i zida i tako ćete neprimjetno pokriti prelaz između njih. Za raskošni izgled kombinujte boje kao što su tirkiznoplava i srebrno-zlatna te ljubičasta i zlatna.

ukrasne-lajsne-na-zidu