Psiholozi otkrivaju značenje Veri Peri – Pantoneove boje godine 2022.

Majstori boja Pantone nedavno su proglasili Veri Peri za svoju boju godine 2022. ‘Plava nijansa’ sa živopisnim crvenim podtonovima od tada je postala nijansa o kojoj se najviše priča.

Izvršna direktorica Pantonea, Leatrice Eiseman, pohvalila je nijansu zbog njene pouzdanosti i sposobnosti da izazove ‘novu perspektivu’ u godini koja je pred nama – ali šta to znači za naše ideje i ukrašavanje ? Naravno, ovaj trend- seter boja je postavljen da napravi talase u svim prostorijama – od istaknutog zida do komada nameštaja sa naglaskom. Međutim, dok nijansa ima odobravanje u unutrašnjem svijetu, pitali smo kako će to psihički utjecati na vaš prostor?

 

Pantone

 

PSIHOLOŠKO ZNAČENJE IZA PANTONEOVE BOJE GODINE 2022

Prema psihologu i konsultantu za dobrobit Lee Chambersa ,boja  Veri Peri pruža stabilnost nakon ‘turbulentne godine’ – jer nudi ‘osjećaj smirujućeg samopouzdanja i da imamo pouzdanu platformu na kojoj možemo graditi.’

Iza kulisa, ljubičasti tonovi donose nivo energije i oživljavanja koji nam daje dozvolu da ponovo počnemo da izlazimo i izražavamo se, neograničeni i nesputani’, kaže Lee.

„Više nego ikad, Very Peri predstavlja okretan i fleksibilan svijet u kojem čak i najhladnije boje moraju donijeti malo topline jer su granice zamagljene, a pojedinci istupaju kako bi stvorili svoj optimalni način života“, dodaje on. Osim toga, savjetnica za boje i terapeutkinja Suzy Chiazzari naglašava Leejev prijedlog da Pantoneova objava ‘odražava promjenjiva vremena kroz koja živimo’ – i tako je prikladan dodatak vašim idejama za ukrašavanje za 2022. godinu.

‘Indigo je povezan s našim višim umom i intuicijom, a ljubičasta je moćna boja koja ulazi u naš kreativni duh’, dodaje ona.

Psiholog dodaje da Pantoneova ideja o boji nudi osjećaj topline dok ‘prenosi suptilni optimizam i viziju za budućnost pronalaženja rješenja’.