Prvi plutajući grad na svijetu

OCEANIX , ambiciozan plutajući arhitektonski koncept zamišljen je da se gradi van južnokorejske obale BIG – Bjarke Ingel ‘s dizajn grupe. Prvi put je otkriven 2019. godine i sada je dobio zeleno svjetlo od UN-Habitata i Metropolitanskog grada Busan za početak izgradnje. Futuristički održivi grad može izdržati i uragane kategorije 5!

 

 

S obzirom na porast nivoa mora, brzo rastući obalni gradovi pribjegli su širenju u ocean stvarajući novo zemljište koristeći pijesak koji nanosi štetu postojećem morskom ekosistemu samo da bi se djelimično potopio nekoliko godina kasnije. BIG je došao do boljeg rješenja sa OCEANIX-om jer uvodi modularni sistem dizajna sa nultom neto energijom koji omogućava ljudima da žive održivo i bezbjedno. Gradovi se sastoje od kvartova od 2 hektara sa 300 stanovnika koji se zatim povezuju u sela od 1.650 ljudi, uključujući sisteme poput podvodne farme i staklenika kako bi bili što je moguće samodovoljniji!

„Održivi plutajući gradovi dio su arsenala strategija prilagođavanja klimi koje su nam dostupne. Umjesto da se borimo s vodom, naučimo živjeti u skladu s njom. Radujemo se razvoju klimatskih prilagođavanja i rješenja zasnovanih na prirodi kroz koncept plutajućeg grada, a Busan je idealan izbor za postavljanje prototipa”, rekao je Maimunah Mohd Sharif, izvršni direktor UN-Habitata.

Stanovnici mogu lako prošetati ili uzeti čamce za navigaciju između plutajućih zajednica koje će uključivati ​​rezidencije, kao i javni trg, umjetničke instalacije, pijace, sportske klubove, škole i još mnogo toga. Takođe je dizajniran da može izdržati prirodne katastrofe kao što su cunami i uragani. Sve strukture će biti ispod sedam spratova kako bi se stvorilo nisko težište, a platforme su izgrađene od materijala lokalnog porekla poput brzorastućeg bambusa koji ima šest puta veću vlačnu čvrstoću od čelika, negativan ugljični otisak i može se uzgajati u sami kvartovi!

“9 od 10 najvećih svjetskih gradova bit će izloženo rastućem moru do 2050. More je naša sudbina – to može biti i naša budućnost,” rekao je osnivač BIG-a Bjarke Ingels koji je opet pomjerio granice arhitekture i dizajna oživljavanjem nemogućih koncepata. OCEANIX pokreće novu industriju s plavim tehnologijama koje zadovoljavaju potrebe čovječanstva za skloništem, energijom, vodom i hranom bez ubijanja morskih ekosistema. Napravljen je da raste, prilagođava se i organski se transformiše tokom vremena zajedno sa ljudima i klimom, istovremeno uravnotežujući potrebe oba!

yankodesign.com