Prirodni šećer budućnosti

Stevija je prirodan, nekaloričan zaslađivač koji se dobija iz lista biljke stevija. Za ljubitelje slatkog koji ne mogu bez šećera, koji Svjetska zdravstvena organizacija inače preporučiju u količini od pet odsto dnevnog unosa, stručnjaci preporučuju upotrebu upravo stevije.

Stevija je biljka koja se uzgaja vijekovima u Brazilu i Paragvaju, u Japanu se prodaje zadnjih 40 godina, a Zapad nešto sporije prihvata njenu upotrebu, u SAD je još proučavaju, a lišće i ekstrakti sirove stevije nisu odobreni kao prehrambeni dodatak.

Fresh Stevia Rebaudiana and sugar in a spoon

Stevija nema kalorija, ne sadrži ugljikohidrate i ne povisuje krvni pritisak. Slađa je od šećera 250 do 300 puta i ima gorkast okus, koji mnogima ne odgovara. Zbog toga se često miješa sa šećerom.
I naučnici i trgovci joj predviđaju uspjeh, jer kupci žele da izbace šećer iz prehrane, ali ne žele da se odreknu tog okusa i žele prirodno. Tako je američka firma “Tropicana” lansirala sok s 50 posto šećera i 50 posto stevije, što mu je prepolovilo broj kalorija. “Coca-Cola” i “Sprite” su, takođe, na tržište izbacili napitke zaslađene stevijom.

Dobre strane stevije

Osim što snižava pritisak, stevija reguliše šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare. Istraživanja su potvrdila da 1.000 miligrama stevije na dan smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 za 18 odsto.

Pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, povećane mokraćne kiseline i gihta, upala grla i pozitivno djeluje na mnoge tegobe poput umora, zatvora i nadutosti, povećane želučane kiseline, gljivica, a može se koristiti kao aktivni sastojak u kremama za ekceme i akne. Za steviju se kaže da čuva mladost i briše tragove godina.

Stevija zaslađivač je vrlo postojan na toploti i topljiv je u vodi, te je odličan za kuvanje i pečenje. U našim prodavnicama je možete kupiti u vidu praška, tekućine i tableta.

Oprez na zapadu

Glavni razlog zašto na Zapadu nije u širokoj upotrebi je još nedovoljno poznavanje njenog efekta na zdravlje, a pogotovo interakcija s lijekovima. Često korištenje stevije može djelovati na antigljivične, antiupalne, antivirusne, antikancerogene i antimikrobske lijekove, kao i na one za snižavanje holesterola. Stručnjaci još ne znaju kakve bi tačno bile posljedice te interakcije.

Međutim, treba napomenuti i da stavljanje pod upitnik korištenja stevije odgovara proizvođačima šećera.

Fresh Stevia Rebaudiana and sugar in a spoon