Prestižna nagrada za arhitekturu Mies van der Rohe otišla u Amsterdam

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu Mies van der Rohe 2017. ove godine je otišla u ruke holandskim studijima NL Architects i XVW Architectuur za inovativno renoviranje oronule stambene zgrade iz 1960-ih u Amsterdamu.

Svojim projektom nazvanim deFlat oni su spasili od rušenja jedan od najvećih holandskih stambenih blokova, a s tom sudbinom se suočavaju mnoge evropske stambene zgrade iz tog perioda.

Apartmanska zgrada Kleiburg, kolosalna, 400 metara duga građevina ima 500 stanova na 11 spratova. Jedan je od nekoliko blokova postavljenih heksagonalno kako bi se formiralo imanje jugoistočno od Amsterdama.

DeFlat je slavio u konkurenciji pet projekata koji su prošli u uži izbor, a podsjetimo, među nominovanima za nagradu Mies van der Rohe ove godine nalazio se i sarajevski studio Zec sa projektom Hotel Pino Nature na Trebeviću.

Ova nagrada, koja je dobila naziv po njemačko-američkom arhitekti Ludwigu Miesu van der Roheu, najprestižnije je priznanje evropske arhitekture. Nagrada od 60.000 eura dodjeljuje se najboljoj građevini izgrađenoj u protekle dvije godine koja je djelo evropskih arhitekata. Ovogodišnja će biti uručena na svečanosti u paviljonu u Barceloni kasnije ovog mjeseca.

NL Architect 2s NL Architects 1 NL Architects 2 NL Architects 3 NL Architects 4 NL Architects 5 NL Architects 6 NL Architects 7 NL Architects 8

klix.ba