Predstavljamo vam 10 dobitnika za dizajn 2021. godine

Uređaji s umjetnom inteligencijom i tehnologijom pametne kuće postaju lakši za posjedovanje, mijenjanje i rukovanje. Od robota koji je sličan remenu i koji se može nositi a koji pomažu pri fizičkoj pokretljivosti do kuhinjskog seta koji kuha sve od nule.

IF nagrada za dizajn 2021 prebacuje portal na automatizaciju kod kuće, uključujući vrhunske proizvode za individualnu ili porodičnu upotrebu. Deset nagrađenih dobitnika renomirane platforme pokazuju kako svakodnevni poslovi i aktivnosti mogu postati samo zabavniji.

 

1. FIT BOT


Marka:
Samsung Electronics co., ltd.
Dizajneri: Jaewan Cchoi, Seokwon Bae, Doorae Kim, Seonghoon Kang, Soomi Lee, Sooyoung Choi, Hongsik Park, Minkyu Jun

 

Izvor: www.designboom.com

Nosivi korejski dizajnirani robot ‘fit bot’ je više od onoga što se vidi. Uređaj, nagrađen profesionalnim konceptom discipline, ima za cilj otkloniti nedostatke konvencionalnih metoda vježbanja za opštuu populaciju, jer naporne sprave i mašine za vježbanje nisu prikladne za starije osobe. Zajedno sa ugrađenim aktuatorom za podršku i otpor, rizik od ozljeda je uveliko smanjen. Bez obzira koristi li se u zatvorenom prostoru ili vani, ‘fit bot’ poboljšava zdravlje starijih ljudi jer im pomaže u svakodnevnim aktivnostima.

 

2. INCHEF

 

Marka: Peking Ruying Tech.
Dizajneri: Zhangliang, Tangmu, Jianghao, Wangxiaoyao

Nagrada: IF zlatna nagrada

 

Izvor: www.designboom.com

Kroz dubinsko učenje na računaru, tačnu identifikaciju sastojaka i kuhinjskog pribora, kao i primjenu najnovijih AI tehnologija, poput praćenja ciljeva i planiranja puta, daju “inchefu” jedinstven razvoj. Program pametne kuhinje kontrolira mehaničku ruku i napajanje za automatsko kuhanje odabranih jela do savršenstva. Cijeli proces kuhanja možete pogledati u nastavku.

 

 

3. TOKIT OMNI COOK MULTI-COOKER


Marka:
Shanghai Chunmi Electronics Technology Co., ltd.
Dizajneri
: Youru Yang, Xiangbin Kkong, ChungKin Wong

 

 

Izvor: www.designboom.com

Koliko god zvučalo iznenađujuće, višenamjenski kineski robot Tokit omni cook može zamijeniti 21 tradicionalni kuhinjski aparat! Sistem s indukcijskim grijanjem sa snažnim SMR motorom pruža korisniku različite funkcije i tehnike kuhanja postignute krajnjom preciznošću. 8-inčni ekran osjetljiv na dodir pametnog sistema pruža stotine digitalnih recepata na mreži, od kojih se svaki vodi korak po korak video instrukcijama kroz pripremu . Za najbolji rezultat, temperatura, vrijeme i brzina miješanja se automatski kontroliraju.

 

4. BOCCO EMA


Marka:
Yukai Engineering Inc.

 

Izvor: www.designboom.com

Skoro kao još jedan član porodice, japanski ‘Bocco Emo’ sjedi na stolu i potiče komunikaciju unutar kuće. Putem određene aplikacije korisnici mogu slati ili snimati poruke koje se zatim čitaju naglas ili reproduciraju sa sposobnošću impresivnog prikaza širokog raspona emocija. Uz rad bez upotrebe ruku, robot je jednostavan i pouzdan za upotrebu, dok su vremenske prognoze i zakazivanje također dio njegovih funkcija.

 

5. HANSAACTIVITJET digitalni

 

Brend: Hansa Armaturen GMBH
Dizajneri: Michael Lammel, Michael Zeisel (NOA inteligentni dizajn)

 

Izvor: www.designboom.com

 

Hansaactivejet digital’ sigurno nije tipična tuš glava. Njemački inteligentni uređaj čini opuštajuće iskustvo malo svjesnijim i održivim. Putem senzora i ekrana korisnicima se pružaju informacije o njihovoj ličnoj potrošnji vode i energije, u osnovi ih motivirajući da uštede i pomognu u ekološkoj budućnosti.

 

6. AUDIO AUDIO


Marka:
Google LLC

 

Izvor: www.designboom.com

 

S vodećom održivošću u industriji, ‘Audio Audio’ kombinira kvalitetan zvuk i napredne mogućnosti pomoćnika. Oponašajući zakrivljenost jastuka s vanjskim materijalom, oblik crpi inspiraciju iz kuće dok komunicira zvuk sa siluetom. Da bi se uklopile u različite prostore, proporcije američkog uređaja pažljivo se razmatraju i informiraju u uobičajenim kontekstima poput pomoćnih stolova i polica za knjige. U vlasništvu kao pojedinačni komad ili komplet, tanak položaj i kompaktna površina razlikuju proizvod od tržišta.

 

7. AUTOMATIC TEAPOT

Marka: Guang Dong Xinbao električni aparati Holdings Co., ltd.
Dizajneri: Chen Longhui, Wang Ruibo,Yun Ping

 

Izvor: www.designboom.com

Za one koji znaju, pravilno kuhanje kineskog čaja može biti veliki izazov. opremljena automatskom korpom za čaj koja se podiže kada je spremna za piće, kineski „automatski čajnik“ definitivno pojednostavljuje proces. sa jednostavnim i lakim za rukovanje interfejsom, korisniku se nude različite vrste čaja i pet rešenja za kuvanje koje se poslužuju zahvaljujući filteru koji uranja u vodu kada temperatura bude idealna.

 

8. THINKPAD  X1 FOLD


Marka:
Lenovo

Izvor: www.designboom.com

Američki brend lenovo zasigurno će donijeti više mobilnosti nego ikad sa svojim prvim sklopivim OLED ekranom. ‘Thinkpad x1 fold’ preklapa se napola oko induktivno napunjene tastature koja je takođe dom olovke. prekriven vrhunskim presvlakom od autentične kože koja pruža zaštitu i integrirano postolje, uređaj stvara sistem koji korisnicima omogućuje održavanje mobilnog načina života uz zabavu, rad i kreativnost u najkompaktnijoj višemodnoj verziji koju možete posjedovati.

 

9. HAVEN SMART HOME SYSTEM

 

Marka: Mercku Inc.

 

Izvor: www.designboom.com

Mrežasti WiFi ruter, pametno svjetlo i svjetionik; uređaj koji je uistinu usmjeren na korisnika, inače poznat i kao „sistem pametne kuće“, razvijen je s vodećim brzinama u industriji i dalekosežnom pokrivenošću internetom. Kako je svjetlo opremljeno senzorima pokreta i svjetlosti, promjene kod kuće su programirane tako da se reflektiraju. Osim toga, alati za praćenje veličine ili novčići veličine novčića identificiraju korisnike pružajući pametne odgovore. Kako se sva tri povezuju međusobno putem Bluetootha, kanadski uređaj pruža kućno iskustvo koje interakciju s unutarnjom lokacijom čini bržom i personaliziranijom.

 

10. KIWIBOOT PLUS


Marka:
Kiwibot
Dizajner: Alejandro Otálora Guerrero

 

Izvor: www.designboom.com

Konceptualni kolumbijski dizajn ‘Kiwibot plus’ ima za cilj da bude robot nove generacije kompanije, specijaliziran za uslugu dostave u posljednjoj milji. koristeći slatke male robote s integriranom tehnologijom umjetne inteligencije, kiwibot može isporučiti pojedinačne pakete u susjedstvu . Daljinski nadziran kako bi se osigurali sigurnosni standardi mobilizacije i pravilna upotreba trotoara, uređaj je također razvijen da se savršeno uklopi u zajednice, uspostavljajući odnose s više lokalnih aktera. Što je još važnije, robot može uspostaviti održive načine pristupačnosti za hiljade korisnika sa savremenim stilovima života, osiguravajući higijenu, sigurnost i praktičnost.

 

DESIGNBOOM