Najveći gastronomski trendovi posljednjih 50 godina

Kao i u svijetu mode, tako i gurmanski svijet redovno zahvati trend, pa određene namirnice jednostavno postanu sezonski hit.

Glazirane mrkva i bejbi salata ove godine neizbježna su stavka gotovo svakog poznatog restorana koji želi da bude u trendu. Iako nisu nove namirnice, zahvaljujući slavnim kuharima Reneu Redžepiju i Ejpril Blumfild, namirnice koje su godinama bile uobičajen prilog glavnom jelu, postale su gotovo središte obroka.

Međutim, glazirane mrkve i bejbi salata nisu prvo povrće koje se zahvaljujući poznatim kuharima širom svijeta u tren oka ‘proslavilo’ i postalo te sezone nezamjenjivo. Tako je u poslednjih 50 godina najrazličitije povrće osvanulo kao novi gurmanski hit koji se jednostavno ne smije preskočiti.

Godina 1969. bila je godina vladavine avokada, a upravo je boja bila inspiracija za boju kuhinjskih aparata koji su bili popularni narednih deset godina.

Volfgang Puk 1982. otkriva neodoljivu kombinaciju cvekle i kozjeg sira, a taj neodoljivi duet žari i pali gurmanskim svijetom sve od tada.

Sve gurmane 1985. zavio je snažan i rezak ukus paradajza sušenih na suncu i odmah su postale pravi hit. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1990. sladokusci nisu mogli odoljeti rukoli, koja se počela koristiti uz razna jela, a odlično ide uz sušen paradajz. Na tronu su 1993. zasjenile mnogima omiljene špargle što zbog ukusa što zbog zdravstvenih prednosti.

Pečurke portobelo u centru pažnje našle su se 1995. godine, a mnogi su tada tvrdili kako svojim ukusom vrlo lako mogu zamjeniti odrezak.

Sa sve većim naglaskom na zdravoj ishrani i prirodnom uzgoju hrane, 2006. vrlo popularne su postale stare sorte paradajza kakve su nekada uzgajale naše bake u malim povrtnjacima. Nepravilnog oblika, mirisne i ukusne, upravo su starinske sorte paradajza prvi statusni simbol nove gurmanske elite.

Bilo kao samo kuhani prilog, zapečen s mesom ili pak sirom, prokelj je 2010. postao novi hit. Nakon popularizacije starih sorta paradajza, nekoliko godina kasnije, tačnije 2011., novi trend na tanjirima brojnih gurmana širom svijeta postale su stare sorte mrkve, takođe poput onih kakve su naše bake uzgajale.

Prije tri godine ponovo je “otkriveno” povrće koje zapravo nikada nije ni napustilo brojne kuhinje – kelj, ali ipak u nešto modificiranom obliku. Tako je pravi hit bio čips od kelja ili pak zelen dodat u salate.

Izvor – tportal.hr