Popularni dizajner otkrio najveći mit koji vlada u opremanju malih prostora

Mali prostori zahtjevniji su za uređenje od onih koji nemaju problema s kvadraturom. I znaju nam zato zadati puno muke te uprkos pomnom planiranju dogode se greške.

Saznajte što popularni američki dizajner Nate Berkus misli o tome!

Vjerovatno se svima dogodilo da su se prilikom uređenja svog malog doma ili neke male prostorije (a svi imamo barem jednu u svom domu) osjećali frustrirano. I to upravo zbog brojnih ograničenja i kompromisa koje smo zbog toga morali donijeti, ali i grešaka koje su često proizašle iz krivog planiranja.

Ma koliko pomno planirali malu kuhinju, boravak, spavaću sobu… uvijek nakon iskustva života u novouređenom prostoru uvidimo da smo neke stvari mogli drugačije. Nate Berkus, poznati američki dizajner, koji je širu popularnost stekao gostujuću u Oprah Showu i kasnije vlastitim tv showom o uređenju enterijera, naveo je nedavno i najčešću grešku koju radimo opremajući mali dom.

Pribjegavajući minimalističkoj estetici, svijetlim neutralnim bojama i jednostavnosti u opremanju skučenih prostora, često, smatra Berkus, odemo u krajnost te biramo komade koji nemaju karakter a usto su i – premali.

“Najčešća greška koju ljudi rade u malim prostorima je kupovina namještaja pogrešne veličine. Opremanje malih prostorija malim komadima namještaja može se na prvu činiti dobrim potezom, no na kraju imate neudobne male sofei fotelje, uske krevete, nepraktične klub stoliće na koje ništa ne stane kao i stolove za kojima ne možete normalno objedovati”, primjećuje Berkus.

“Odvojite malo vremena kako biste otišli kupiti sofu ili krevet pristojne veličine i ispružite se komotno i do kraja po njima”, duhovito savjetuje Nate Berkus.

Uvjerenje Natea Berkusa o najvećoj pogrešci u opremanju malih prostora dijele i mnogi njegovi kolege.

“Imajte na umu da je jedan veći detalj ili komad namještaja često prikladniji od nekoliko manjih”, kaže Whitney Leigh Morris, poznata američka dizajnerica enterijera te dodaje:

“U našoj maloj kućici imamo veliku ugrađenu sofu, rađenu po mjeri, na koju se može smjestiti petero ljudi, a prespavati dvoje njih. Čak i ako su jači i viši. Prostorom bi bilo puno teže kretati se da imamo mali kauč, otoman, dva-tri mala klub stolića i malu fotelju”.

Detalji u malim prostorijama svakako ne trebaju biti veliki, ne smije ih biti puno, no to ne znači da trebaju biti sitni i – neprimjetni. Jer, čemu onda njihovo unošenje u prostor? Lampe, slike, vaze, jastuci – trebaju biti vidljivi i ne nužno mali.

Isto tako, za male prostore ne vrijedi, suprotno čestom uvjerenju, da keramičke pločice moraju biti malog formata ili da ne trebaju nikada imati uzorak. Veliki format pločica na podovima malih kuhinja i kupatila je dobrodošao, baš kao i uzorci, ali na manjoj površini.

(Indizajn)