Prvi “pametni” sat za slijepe

Digitalni “pametni” satovi sve su popularniji tehnološki uređaji, ali donedavno su bili nedostupni jednoj kategoriji korisnika – slabovidim i slijepim osobama.

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu ima čak 285 miliona ljudi s poteškoćama u vidu. Zahvaljujući projektu južnokorejske startup firme “Dot”, ova situacija će se i te kako promijeniti. “Dotovci” razvijaju “pametni” sat čiji je dizajn posebno prilagođen slabovidim i slijepim osobama.

Sudeći po fotografijama, ovaj sat čini spoj dizajna dva digitalna sata Pebble Tim i Fitbit koji su stekli veliku popularnost. Može se koristiti kao alarm, servis za pisanje SMS poruka i razmjenu informacija, a nudi i mogućnost određivanja trenutne lokacije.

Temeljna karakteristika “Dot” sata jest digitalni ekran s četiri “ćelije” sa šest aktivnih tačaka pomoću kojih se mogu prikazati četiri znaka na brajici. Znakovi se prepoznaju dodirom, u čemu pomaže tehnologija simulacije laganog vibriranja. Podešavanjem brzine vibriranja tačaka korisnik može čitati poruke i obavijesti na istom principu kao što bi ih čitao na Brajevom pismu.

Ovaj se uređaj Bluetoothom spaja na “pametni” telefon i obećava pet dana neprestanog korištenja bez punjenja. Sat će se naći u prodaji krajem godine, zasad samo na američkom tržištu po cijeni od 300 dolara.

Dot2