Pogled iz ove kuće jednako je zapanjujući kao i umjetnine

Renoviranje porodične kuće za odmor od strane Šona Hendersona u Park Sitiju bio je zapanjujuće uspjeh. Kako bi što bolje zadovoljio potrebe klijenta koji su kolekcionari umjetnina iz Hong Konga, Henderson je osmislio neka skromna ažuriranja, uključujući pretvaranje teretane u sobu na sprat.

 

U cijeloj kući je privlačna rasvjeta koja daje prepoznatljivu skulpturalnu prisutnost čistim obloženim sobama – ne samo mesinganu konstrukciju od mesinga koju je Henderson kreirao za trpezariju s dizajnom koji podsjeća na blok saća. Luster koji ima zdepast drveni okvir i velike staklene perle nepravilnog oblika, daje primarnoj spavaćoj sobi jedinstven izgled.

U dnevnoj sobi se nalazi raskošna sofa, starinske fotelje presvučene baršunom i čudna pletena stolica  oko skulpturalnog stola Vincenzo De Cotiis od mermera, posrebrenog mesinga i muranskog stakla.

U središnji djelu je upečatljiv stakleni mozaik dnevne sobe Shahzie Sikander, koji odražava blistavo sunce velike visine. Serija evokativnih ekoloških fotografija brazilskog umjetnika Thiaga Rocha Pitte prostire se na zidu u kancelariji. Zidna skulptura Maren Kloppmann, sastavljena od grupe ručno izrađenih porcelanskih elemenata, eterično lebdi iznad kreveta para.

„Za tako masivnu kuću, umjetnička djela su bila neophodna da dodaju ličnost i odražavaju njihovu ličnost“, kaže Henderson. “

galeriemagazine