Trend sporog dizajna – novi pokret koji se fokusira na kreativni proces iza vašeg namještaja

Stručnjaci su zaljubljeni u spori dizajn.

Iako se može činiti da aspekt života postaje sve brži, stvari su sasvim suprotne u industriji dizajna. Najodrživiji trend dizajna interijera 2022. godine (do sada) otkrio se u obliku ‘sporog dizajna’. Međutim, u ovom slučaju može izgledati nepravedno označiti pokret kao ‘trend’.

Dugo vremena je potrebno za izradu zanatskog namještaja – i dugo vremena će taj namještaj  provesti u našim domovima. Dakle, iako je spor dizajn u trendu, ovi komadi su daleko od prolaznih.

Zanatlijski dizajneri širom svijeta već prihvaćaju pokret – dok njegova estetika izaziva talase na društvenim mrežama. Ali šta uključuje spor dizajn? I kako možete pokazati podršku?

 

Matthew Williamson

ŠTA JE SPORI DIZAJN?

Interijeri su ekvivalentni pokretu protiv brze mode koji zauzima stav protiv masovne proizvodnje odjevnih predmeta – samo se ti komadi protežu izvan vašeg ormara. Pokret prepoznaje kreativni proces iza komada – a ne samo kako gotov proizvod izgleda u vašem domu.

Kako se bezvremenost pokušava vratiti, dizajner predlaže ulaganje u komade koji ‘odjekuju’ s vama (i neće se raspasti).

Spori dizajn se odlikuje u dugovječnosti i kvalitetu u odnosu na brzinu i količinu, kreiran da traje, prilagođava se i na kraju mijenja.

Ali kako znati kada je nešto sporo dizajnirano? Ove ideje za ukrašavanje će vam pomoći.

 

Matthew Williamson

 

ŠTA SE KVALIFIKUJE KAO NAMEŠTAJ SPORO DIZAJNIRAN?

Prema Manei Kelli, sporo dizajnirani komadi su ‘savjestan izbor sam po sebi’. Oni se zalažu za ‘kulturnu svijest’ i ‘vrjednosni zanat u svim njegovim oblicima’. Stoga pokret uključuje multifunkcionalne i dugotrajne komade koji će u budućnosti imati mjesto u vašem domu.

‘Vrijeme je ovih dana postalo najvrijednija roba i sve je od brige o sebi do održivog života. Bezvremenost pokušava da se vrati, a mi ne možemo biti sretniji.’

 

Deirdre Dyson

 

Prije nego što Deirdreovi komadi stignu u dom, prošli su kroz spor proces koji cijeni zanatski dizajn.

‘Za svaki dizajn tepiha radim detaljan i precizan crtež u boji… koji je precizno digitalizirao naš tehničar za dizajn kako bi napravio preciznu mapu za naše tkalje. To traje neko vrijeme, jer uključuje savršeno usklađivanje boja i ozbiljnu pažnju na detalje’, objašnjava Deirdre.

Nakon što je proces dizajna završen, njenim nepalskim majstorima potrebno je tri mjeseca da ručno spoje tepih. Međutim, rezultat je ‘djelo umjetnosti kvalitete i izdržljivosti koje može trajati cijeli život’. A to je upravo ono što je spor dizajn.

Ovaj pokret neće nikuda brzo ići, pa se pripremite da uživate u ovom sporom trendu za sezone koje dolaze.