Planinska koliba savršena za bijeg iz grada

Arhitektonski biro Snøhetta je projektovao divnu izolovanu kolibu koja je dostupana samo pješice ili na konju. Smještena u planinskom području u blizini Akrafjordena u Norveškoj, ona prolazi skoro nezapažena zahvaljujući svom vijugavom krovu koji je pokriven mahovinom.

 

Koliba je izgrađena od lokalnog kamena i drveta i nudi savršeno mjesto za bijeg od užurbanog života metropole.

 

Divna mala koliba je smještena pored jezera između visokih norveških planinskih vrhova. Njen skorman, zakrivljeni dizajn se integriše u pejzaž ne uznemiravajući previše netaknutu prirodu oko sebe. Pošto se do nje jedno može doći pješke ili na konju, koliba je morala biti izgrađena gotovo u potpunosti od materijala pronađenih u blizini.

 

Koliba ima dvije suprotne drvene fasade sa pravouganim prozorima koji uokviruju poglede na pejzaž i uvode prirodno svjetlo u unutrašnjost. Treća fasada je u potpunosti napravljena od naslaganih kamenja i nastavlja se u zeleni krov koji se nježno spušta ka drugom kraju.

 

Sa 35 metara kvadratnih povšine, kolibe pruža dovoljnu količinu prostora za sve životne potrebe, a enterijer je urađen tako da posjeduje klasičnu skandinavsku minimalističku notu, sa centralnim dimnjakom koji predstavlja fokusnu tačku.

 

 

Izvor – gradjevinarstvo.rs/inhabitat.com