Aplikacije za uređenje prostora

Piše – Mirela H. Mustafić

Bilo da ovo ljeto provodite na plaži ili kod kuće, možete se poigrati i naučiti više o tehnologiji koja nam je pružena, te se na taj način dodatno obrazovati, zabaviti i pronaći mnoštvo inspiracija koje će vam i te kako poslužiti. U ovom članku predstavljam vam aplikacije koje su moji favoriti i koje najčešće koristim. Sve navedene aplikacije se mogu instalirati sa Iphonea, tableta i bilo kojeg android telefona. Nemojte zaboraviti, dizajn je zabavan, stoga uživajte!

Pinterest (besplatno)

Ovo je moja najdraža aplikacija za traženje inspirativnih djela. Na ovoj aplikaciji naći ćete mnoštvo izvora ideja koje će vas inspirisati za vaš projekat. Prednost ovog programa je ta što kada otvorite sliku, jednim klikom na istu, Pinterest vas automatski uputi na originalnu stranicu sa koje je slika prvobitno postavljena, te tako dobijate opširnije informacije o željenoj slici.

Za mene je to veoma bitno jer uštedim mnogo vremena koje bi inače koristila za traženje dodatnih tekstova. Kada otvorite svoj Pinterest profil, imate mogućnost stvaranja zasebnih “boards” (tabli) koje možete podijeliti u kategorije. Sve što nađete na Pinterestu možete automatski snimiti u određenju katerogoriju koju ste prije napravili. I zadnja preporuka: Pinterest stvara zavisnost, ukoliko ne gledate na vrijeme, može vam se desiti da satima i satima ne prestajete pretraživati.

Mark on Call ($2.99)

Iako ova aplikacija nije besplatna, odlična je za kreiranje vašeg individualnog i unikatnog nacrta za cijelu kuću, a može poslužiti i za samo jednu sobu. Možete sami napraviti nacrt prostora, te takođe dodavati i vaše specifične dimenzije namještaja. Aplikacija uključuje i selekciju vaših odabranih materijala, te određene stvari koje ste pohranili. Mark On Call vam pomaže da na lagan i jednostavan način odredite najbolju poziciju namještaja u vašem domu.

image9

Handy Man DIY (besplatna)

Omogućava mnoštvo detaljnijih instrukcija i videa, kao na primjer instalacija pločica. Dostupna je i lista materijala za mnoštvo projekata ili možete napraviti sami svoju listu.

Sun Seeker 3D Augmented Reality Weather ($4.99)

Ako volite prostorije koje su obasjane suncem, onda je ova aplikacija upravo za vas. Sun Seeker ima 3D fukciju i koristi vaš već ugrađeni GPS sistem u vašem telefonu kako bi vam omogućio da znate gdje sunce izlazi i gdje je najveća količina svjetlosti u prostoru. Veoma je jednostavna za korištenje: uperite svoj telefon prema prozoru da bi vam aplikacija očitala tačne informacije.

image13

Color Capture

Moja must-have aplikacija za selekciju boja je Color Capture. Omogućava vam uvid u sve spektre boja. Tu možete naći kolekcije boja koje su kategorisane, te takođe imate pristup najboljim farbama koje vam oni preporučuju. Ukoliko vam za oko zapadne predivan prizor sa bojama koje vas fasciniraju, jednostavno slikajte taj prizor i kliknite na onu boju koja vas zanima. Color Capture automatski prepozna boju, kao i ostale mnogobrojne nijanse te boje.

image7

Houzz (besplatno)

Houzz je najkorišćenija aplikacija što se tiče dizajna enterijera. Mnogi je zovu vikipedija enterijera i eksterijera. Houzz do sada ima pohranjeno više od pet miliona luksuznih rezidencija koje su označene i organizovane po kategorijama: stil, sobe i lokacija. Pregledajte svakodnevno stilski dizajnirane domove, tražite ono što vam treba i nemojte zaboraviti da snimite svoje favorite u vašu knjigu ideja.

image2

Home Design 3D Gold

Ova arhitektonska aplikacija daje vam mogućnost da nacrt prebacite na ovu aplikaciju te time promijeniti čitav vaš prostor; pomaže vam da vizuelno dobijete ideju gdje da stavite otvore, na kojim mjestima da podignete plafon ili gdje da srušite zidove kako biste promijenili vaš prostor. Imate mogućnost da radite u 2D-u ili 3D-u, te da podijelite vaše ideje sa drugim ljudima.

image14

Penultimate

Ova aplikacija je korisna ako ste od onih ljudi koji neprestano imaju ideje u glavi, a nemaju baš uvijek papir i olovku sa sobom. Usluga uz koju ćete moći zapisivati rukom sve što zamislite bez potrebe da tipkate. Takođe, uz ovu aplikaciju možete praviti skice svojih ideja, bilo da se radi o dizajnu enterijera ili nekoj drugoj sferi dizajna. Podaci su sačuvani, te se stalno možete podsjetiti na istoriju vaših ideja. Aplikacija je najpovoljnija ukoliko posjedujete tablet.