Ovo staklo od neprozirnog postaje prozirno za samo sekundu

Relativno novo u svijetu materijala je pametno staklo, poznato još i kao „switch“ staklo ili elektrohromično staklo, koje ima mogućnost promjene svojih svojstava i izgleda, omogućavajući da se optimizuju uslovi okolnog prostora u skladu sa potrebama njegovih korisnika.

Tehnologija elektrohromskog stakla funkcioniše na bazi promjene električne polarizacije između nekih njegovih komponenti.

Najčešće korišćena varijanta, poznata pod nazivom PDCL, sastoji se od tankog filma tečnog kristala koji se nalazi između dva provodljiva transparentna plastična sloja (obično je laminirano staklo).

Promjenom trenutnog kretanja kroz tečni kristal, staklo može imati različit izgled.

Kada su pod naponom, tečni kristali su u neuređenom, neusaglađenom stanju koji prelama dolazno svjetlo, dajući neprozirnu bijelu nijansu. Kada su  pod naponom od 24 i 100 volti, kristali su raspoređeni tako da svjetlost prolazi relativno neometano, pružajući transparentnost između 55% i 85%.

Ova inovacija je trenutno dostupna u velikom broju boja, a stabilnost ultra-ljubičastih zraka, koja je bila jedan od problema prve generacije ovog stakla, praktično je riješena.