Ovaj spektakularni kompleks već nazivaju “kineskim Hollywoodom”

Prostrani kompleks filmskih studija sa tematskim parkom i hotelom otvoren je na istoku Kine. Veličina “filmskog grada” je kao 500 fudbalskih stadiona, a ideja mu je da privuče filmadžije kako bi počeli snimati na tom mjestu.

Kompanija Dalian Wanda uložila je u prostor Qingdao Movie Metropolisa veličine 10.000 m2 čak 7,9 milijardi američkih dolara, a kompleks obuhvata najmodernije proizvodne pogone. Direktor firme Wang Jianlin se nada da će ova lokacija postati globalni centar filma.

Najveća investicija u globalnu filmsku i televizijsku industriju obuhvata i ogromni trgovački centar, restorane i kina, a filmski grad je najveći u Aziji.

Qingdao je prve studije otvorio 2016. godine i već je bio domaćin nekim holivudskim produkcijama. Tu je sniman film “Kineski zid” sa Mattom Damonom, prvi veći holivudski uradak namijenjen svjetskoj publici. Završetak cijelog kompleksa novi je korak u naporima kineske kompanije da privuče holivudske režisere u zemlju. Također su otkupili američki studio Legendary Enrertainment, poznat po blockbusterima poput “Jurskog parka”, “Batmana” i “Godzille”.

(klix.ba)