Ogledni primjer: Kako urediti mali stan

Graham Hill, osnivač popularne stranice o samoodrživosti, Tree Hugger, redizajnirao je stan u New Yorku kao dio svog projekta LifeEdited, koji cilja ka tome da pokaže koliko dizajn može biti kreativan i iskoristiti najviše od malog prostora. On vjeruje da ovaj prostor od 32,5 m2 funkcionalan kao duplo veći prostor.

Nazvana LifeEdited2, ova stambena jedinica sastoji se od dvije različite prostorije, opremljene multifunkcionalnim namještajem, koji može biti reorganizovan radi ispunjavanja različitih funkcionalnosti, kreirajući trpezarijski, dnevni, spavaći i radni prostor.

Stan je opremljen namještajem Resource Furniture, firmom koja se spezijalizovala za pravljenje modularnog nemjaštaja za male prostore. U prvom dijelu stana, bijeli modularni blokovi formiraju mjesta za sjedenje, koja mogu biti postavljena u L obliku kako bi svoje korisnike fokusirala ka TV-u ili pomicani okolo formirajući klupe u pratnji trpezarijskog stola. Ovaj mali drveni sto smješten sa strane, može proširiti svoju ploču i otkrivajući dodatne nogare, komotno smjestiti deset gostiju.

Ova soba takođe može biti transformisana i u spavaću sobu. Krevet se razvija iz površine bijelih elemenata za odlaganje stvari, koje su postavljene duž jednog zida, dok su vrata ovih plakara sa jedne strane otvorena kako bi formirale bočne stolove oivičene tamnijim drvetom.

 

Slične fleksibilne karakteristike uključene su u dodatnoj prostoriji, gdje veliki sto može biti oboren sa zida kako bi kreirao kućnu kancelariju ili pult za služenje pića, sa mjestima za odlaganje stvari iznad njega. Prostirka na radnoj ploči stola može biti korištena kako bi se ovaj namještaj zaštitio od prolijevanja tekućine.

 

Stan je projektovan kao jednokrevetni, ali sjedišta u „dnevnom prostoru“, mogu biti pretvorena u sekundarnu prostoriju namijenjenu smještanju gostiju. Zakrivljene sekcije pregrada mogu biti izvučene i podijeliti prostor radi veće privatnosti, kada je ona potrebna.