Odlaganje zimske odjeće: Kako čuvati odjeću do sljedeće sezone

Proljeće, prevrtljivo kao i obično, učestalim kišama i čestim promjenama temperature prisililo nas je da čizme i topliju odjeću nosimo naizmjenično sa majicama kratkih rukava i sandalama. No, nadajmo se da je s tim gotovom i da napokon možemo odložiti zimsku odjeću do sljedeće sezone.

 

Ako se već niste primili ovog zadatka imajte na umu da sezonsku odjeću valja odložiti pravilno, to jest, ako želite neoštećenu odjeću bez ustajalih mirisa početkom naredne sezone. Neadekvatno odlaganje dovodi do gomilanja bakterija, privlačenja insekte a svjetlija odjeća poprima žutu boju.

Ako želite izbjeći ove neželjene posljedice pridržavajte se sljedećih uputa:

 

Odjeću uvijek operite prije odlaganja

 

odlaganje 2

 

Većina ljudi se vodi mišljenjem da će svakako prati odjeću kada je ponovo počnu nositi početkom naredne sezone. Međutim, čak iako ne izgleda prljavo i ne smrdi, neoprana odjeća može privlačiti insekte i moljce. Ako na duži period odložite neopran odjevni predmet mrlje mogu oksidirati i požutiti, a bakterije uzrokovati oštećenja.

 

Nemojte koristiti plastične vrećice

 

odlaganje novajpg

 

Plastične vrećice, poput onih u koje vam odjeću spakuju u hemijskoj čistionici, nemojte koristiti za duže odlaganje odjeće. Vremenom se u njima stvara vlaga što šteti vlaknima te odjeća dobija žutu boju. Umjesto ovih, koristite platnene vrećice ili navlake za kapute, haljine…

 

Nemojte pretrpavati kutije

 

odlaganje3

Ako odjeću odlažete u kutije ili korpe za odjeću, nemojte ih pretrpavati jer ćete onemogućiti cirkulaciju vazduha a i odjeća će vam biti zgužvana.

 

Džempere slažite, a odjeću od kože ne

 

odlaganje 4

Čak i ako imate u ormaru dovoljno prostora te ne morate odjeću slagati po sezonama, džempere koje ne namjeravate nositi duži period nemojte kačiti na ofingere jer će izgubiti svoj oblik, radije ih slažite.

 

S druge strane, odjevne predmete od kože nemojte motati jer bi mogli dobiti trajne linije. Kožnu odjeću bi trebali položiti ravno ili držati na ofingerima.

 

Koristite papir bez kiseline

 

odlaganje5jpg

Skuplji komadi obuće i odjeće koje kupite u luksuznim pakovanjima uvijek su zaštićeni papirom bez kiselina. Imajte ovo na umu kad odlažete odjeću i koristite papir bez kiseline između slojeva odjeće koja će se tako manje gužvati.

 

Vrećice sa lavandom nisu jedino sredstvo protiv moljaca

 

odlaganjejpg

U svaku ladicu, korpu, kutiju ubacite po jednu malu vrećicu lavande koje će tjerati moljce. Međutim, postoje i druga efikasna sredstva, a to su: plodovi divljeg kestena poredani između odjevnih predmeta, zatim tucani cimet, karanfilčić, crni biber, isjeckani korijen perunike u malim platnenim kesicama, ili sušena kora limuna ili narandže umotana u gazu.