Novi element za gradnju napravljen je od gljiva!

konstruktivni element od gljiva

Onima koji prate teme razvoja u oblasti građevinskih materijala nije novost da se gljive koriste u ekspreimantisanjima u građevinskoj recepturi.

Prije tri godine predstavljeni su izolacionim materijali od gljiva ali niko nije otišao toliko daleko u eksperimentisanju s micelijumom gljive u stvaranju materijala za izgradnju objekata koliko je to pošlo za rukom arhitekti Dirku Hebelu i inženjeru Filipeu Bloku.

Oni konstruisali konstruktivni element od gljiva koji stoji!

MycoTree-01-630x944

Materijal koji se dobija od korena gljive ima takve tehničke karakteristike da se od njega može podići dvospratni objekat, ali pod uslovom da se elementi oblikuju i zatim uklapaju po preciznoj geometrijskoj šemi, piše Dezeen.

„Želimo da pokažemo da postoje alternativni građevinski materijali koji nas ne dovode u sukob s prirodom u kojoj živimo, ali to naravno zahtjeva specifičnu vrstu projektovanja“, rekao je Blok.

Njihova probna instalacija, nazvana MycoTree sastoji se od desetina komponenti napravljenih od micelijuma. Sistem je povezan bambusovim pločicama i metalnim šinama.

Receptura

Da bi se konstruisali blokovi, spore gljiva miješaju su s piljevinom i šećernom trskom. Gljive se hrane ovim materijama tako da nakon nekoliko dana smjesa počinje da se pretvara u gustu i sunđerastu masu. Ona se zatim prebacuje u kalupe u kojima se formiraju blokovi.

Kada se potpuno razvije, micelijum stvara tanak sloj kože koji pomaže u zaštiti elementa. Nakon formiranja ove opne, dobijeni materijal se dehidrira kako bi se zaustavio dalji proces rasta pošto je ovo i dalje pečurka, odnosno, organizam koji živi.

MycoTree gljive u gradjevinarstvu

Blokovi korišćeni u MycoTreeu, dizajnirani su pomoću 3D programa za modelovanje.

Šabloni za kalupe poslati su kompaniji za proizvodnju gljiva u Indoneziji. Blokovi su tamo gajeni, nakon čega su transportovani u Seul gdje su sklapani u strukturu nalik drvetu.

MycoTree predstavljen je na izložbi Donuimen Museum Village koja traje do 5. novembra 2017. godine. Na ovoj izložbi razmatraju se ideje i strategije za oblikovanje gradova budućnosti.