Deset elegantnih interijera s mračnom i čudljivom atmosferom

Najnoviji lookbook ističe 10 dramatičnih mračnih interijera iz Dezeen arhive, uključujući restoran s betonskim zidovima i gotički noćni klub .

Svaki od ovih deset projekata koristi tamne boje i slabo svjetlo kako bi stvorio intrigantnu atmosferu.

Dok u nekim slučajevima – kao što je u noćnom klubu – paleta tamnih boja odgovara funkciji prostora, drugi projekti biraju jednobojne nijanse kako bi minimalizirali vizualnu distrakciju ili se izdvojili od konkurenata zasićenih bojama.

Ovo je najnoviji pregled u seriji Dezeen Lookbooks koji pruža vizualnu inspiraciju za dizajnere i entuzijaste dizajna.

 

dezeen

Voisin Organique, Kina, od Various Associates

Kavernoznog stropovi i slabog osvjetljenja je korišten za stvaranje tamne i ćudljiva postavke na ovoj farmi do stola restoran u Shenzhen po Various Associates .

Studio je iskoristio sjenčane kvalitete prostora da stvori iskustvo koje ima za cilj da oponaša “lutanje u dolini”.

Površine su bile prekrivene mat folijom koja samo slabo reflektuje svjetlost, koja se rijetko koristila u cijelom restoranu. Na plafonu je dodato samo nekoliko reflektora.

 

dezeen

 

Stan Shibuya, Japan, Hiroyuki Ogawa Architects

Hiroyuki Ogawa Architects su renovirali dva stana u Tokiju , renovirajući jedan od njih sa paletom materijala od tamnog maltera, betona i sivog tepiha.

Zidovi i plafoni Airbnb stana bili su obloženi tamnim malterom koji je osvijetljen velikim prozorom u punoj visini. U životni prostor su dodani odgovarajući tamni betonski elementi, uključujući kuhinjsko ostrvo i šank.

 

dezeen

Kuća H, Tajvan, KC Design Studio

KC Design Studio je primenio paletu sivih tonova na renoviranju ovog stana nalik pećini u Tajpeju .

Ugaone stepenice savijaju se i uzdižu uz teksturno ožbukane zidove podruma, ispod velikog prozora koji spaja dva sprata stana. Ormari i oprema bili su obojeni u nijansu škriljevca kako bi se dodatno dodalo mračnom izgledu prostora.

 

dezeen

B018, Liban, Bernard Khoury

Libanonski arhitekta Bernard Khoury dizajnirao je mračnu unutrašnjost noćnog kluba B018 u Bejrutu tako da ima gotički osjećaj. Pominje i vjersku arhitekturu i klaonice.

Unutrašnjost je izgrađena od punog kamena , uključujući zidove, podove, stropove i namještaj. Prostoru su dodana sjedala poput oltara, sa izrezbarenim rešetkama koje pružaju pogled na susjedne separe.

 

dezeen

 

Krane, Danska, od Arcgency

Prostor sadrži potpuno crne interijere s ugrađenim namještajem po mjeri izrađenim od kože, drveta, kamena i čelika. Studio je obložio zidove, podove i plafone prostora drvenim pločama koje su obojene u tamnocrnu boju.

“Crna igra ključnu ulogu u utišavanju i minimiziranju vizuelnih ometanja, tako da se ljudi osjećaju gotovo uvučeni u unutrašnjost”, objasnio je studio.

 

dezeen

Danilo izložbeni prostor, Kina, JG Phoenix

Smješten u Shantou, Kina , Danilo boja salona od JG Phoenix je obaviješten od strane drevne filozofije jin i jang.

Prigušeni, crveni zasvođeni hodnici povezani su sa tamnim pećinskim prostorima kroz kružne otvore u zidovima. Namještaj hrabro oblikovanog postavljen je ispred teksturnih zidova kako bi pratio zakrivljeni oblik prostora.

 

dezeen

IN 2, Kanada, Jean Verville

Kanadski arhitekta Jean Verville transformirao je interijere vikendice iz 1950-ih u jednobojni dom koji je lišen svojih originalnih karakteristika, opreme i završnih obrada.

Ponegdje su sobe bile prekrivene crnom bojom. Kuhinja ima potpuno crni enterijer sa zidovima, plafonima, ormarima i elementima koji su uklonjeni iz boja. Prozori koji gledaju na baštu daju unutrašnjosti zelenilo.

 

dezeen

 

Terrace House, Japan, Atelier Luke

Japansko-australski arhitektonski studio Atelier Luke renovirao je ovu kuću u Kjotu , uklanjajući je nazad na njene strukturne elemente u nastojanju da istakne prethodno skrivene grede.

Studio je obojio gornji nivo kuće i unutrašnju drvenu konstrukciju i plafon u crno kako bi stvorio “prostornu prazninu od senki”.

Kostur obojen u crno proteže se do betonskih podova i ističe volumen kedra tople nijanse u središtu prostora koji sadrži kupaonicu, kuhinju i potkrovlje za spavanje.

 

dezeen

 

Restoran Lucky Cat, UK, AfroditiKrassa

AfroditKrassa je unutrašnjost ovog restorana u Londonu prekrila ćudljivim tonovima u nastojanju da ga odvoji od Instagramabilne estetike mnogih drugih restorana zasićene bojama.

Studio je tražio podzemne japanske džez kafee da informiše o dizajnu, uključujući parket od drveta, plafon crne boje, crno obojeni bambus i crne platnene paravane.

 

 

dezeen

 

Salón Sociedad, SAD, Communal i OTRA Arquitectura

Meksički studiji Communal i OTRA Arquitectura dodali su tamnu i rustikalnu paletu unutrašnjosti Salón Sociedad u Monterreyu .

Prigušena rasvjeta filtrira prostor kroz matirane staklene ploče postavljene između zasvođenih lukova od cigle . U stražnjem dijelu prostora, lukovi su ispunjeni betonom i obloženi tamnim drvenim pločama.

DEZEEN