Nova soba u švedskom ‘Treehotelu’ okružena je sa 350 kućica za ptice

Nakon što je otkrila muzej napravljen od Legosa u pikseliziranom kancelarisjskom prostoru, Bjarke Ingels Grupa je ovaj put očito nadmašila samu sebe.Njihov novi projekat je soba u švedskom Treehotelu koja je okružena stotinama kućica za ptice sa svake strane.

Nazvan ‘Biosfera’, projekat se prostire na 34 m2 i predstavlja osmu eksperimentalnu gostinsku sobu Treehotela. Cilj projekta je smanjenje populacija ptica u Švedskoj i zauzvrat jačanje prirodne biosfere.

luxurylaunches

 

luxurylaunches

 

luxurylaunches

Komentirajući to, švedski ornitolog Ulf Ohman koji je radio u suradnji s Bjarkeom na prostoriji, rekao je: „Inventari u okrugu Norrbotten, koje smo izvršili i mi kao ornitolozi i okružni upravni odbor pokazuju da se broj različitih populacija ptica smanjuje . Šumarstvo je dovelo do smanjenja broja prirodnih rupa u drveću gdje se gnijezde ptice koje se razmnožavaju. Postavljanje ptičjih gnijezda je stoga važna mjera koju treba poduzeti.” On je dalje dodao: „Štaviše, klimatske promjene dovode do buma insekata koji se dešava ranije u godini, a dok se ptičija jaja ne izlegu, bum je već prošao. Hranjenje je važan mehanizam podrške za ptice koje borave u sjevernoj Švedskoj i trebaju hranu tokom zime. Pokazivanje upotrebe ptičjih gnijezda i hranjenja, ne samo u Treehotelu, već i za ljude da ih instaliraju u blizini svojih domova, je dragocjeno. iInicijativa Treehotela da se preduzmu takve mjere mogla bi inspirisati njihove posjetitelje da učine isto.”

Da bi došli do Biosfere, gosti će morati da pređu viseći most kako bi ušli u prostor dobrodošlice sa jednostavnim dekorom i organskim materijalima. Vrhunac prostora je, naravno, krovna terasa s koje se pruža panoramski pogled na šumu.

Sobe su dizajniran za smještaj dva gosta.Biosfera uključuje jedan bračni krevet, dnevni boravak, tuš i WC  te saunu. Trenutno je u izgradnji i očekuje se da će biti otvoren za javnost u maju 2022. godine, sa cijenama od 1.269 dolara po noći.

luxurylaunches