Unutrašnjost stana dizajnerice Louise Grey

Osnivač House of Grey, Louis vjeruje u ‘kružni salutogeni dizajn’ i njegovu moć da stvori domove koji nas čine ne samo sretnijima, već i zdravijima.

Dvije decenije učenja kako domovi mogu promijeniti naše živote oblikovalo je mirno novo prebivalište dizajnerice interijera Louise Grey na sjeveru Londona. Nakon što je naučila tkanje počela  je kao stilista. Louisa je 2014. osnovala studio House of Grey kako bi kreirala prekrasne prostore i proizvode; međutim, njena praksa se fokusira na mnogo više od moodboard tkanine i uzoraka boja.

 

Michael Sinclair

 

Michael Sinclair

 

Michael Sinclair

 

‘Razmatram zdravlje, sreću, etiku i estetiku. Svi mi idu ruku pod ruku’, objašnjava ona.

Kada je prvi put ugledala imanje, ono je bilo zarobljeno u mračnom vremenskom krivudanju, ali ovo zanemarivanje imalo je svoje prednosti. ‘Ispod svega’, kaže nam ona, ‘prvobitna zgrada jedva da je ni dodirnuta.’

U donjem prizemlju stvorila je proširenje za laganu kuhinju i trpezariju sa udobnom udobnom garniturom iza nje. Na ovom spratu vlada puglianska estetika koja je u punoj snazi, s otvorenim drvenim gredama i prirodnim zidovima obloženim glinom koji se meko krivudaju oko prostora. Na spratu, kuća ima više tradicionalno viktorijanski karakter, iako se paleta blijedih neutralnih boja nastavlja preko mirnih spavaćih soba i kupatila nalik na povlačenje.

 

Michael Sinclair

 

Louisa je okupila pouzdano ‘kreativno pleme’ kompanija i zanatlija koji dijele njenu želju za stvaranjem zdravog unutrašnjeg okruženja i čiji se rad karakterizira u cijelom njenom domu, od prirodnih, etički napravljenih tepiha do uređaja koji štede energiju.

Rad na ovom ličnom projektu je ušao u filozofiju House of Grey, koju Louisa opisuje kao ‘kružni salutogeni dizajn’ – kružni, jer su njeni prostori spojeni korištenjem prirodnih, netoksičnih materijala koji dolaze iz zemlje i vraćaju se na zemlju s relativnom lakoćom; i salutogeni, što znači da su „dizajnirani da imaju pozitivan uticaj na zdravlje ljudi“.

elledecoration