Nova IKEA prodavnica u Beču uključuje ekološki krov i nema parking

IKEA se još jednom pokazala kao kompanija koja ide ispred vremena, a ovaj put je to uradla sa novom prodavnicom u Beču.

Smještena na Bečkoj Westbahnhof stanici, ova zgrada od sedam spratova ne liči ni na jednu IKEA prodavnicu. Ne samo da ima ekološku fasadu i terasu na krovu, već neće imati parking. Ovaj inovativni koncept cilja na urbanog kupca i takođe ukazuje na Bečki sjajni sistem javnog transporta.

IKEA Westbahnhof će  obuhvatiti cjelokupan asortiman proizvoda koji kupci očekuju. Ali dok će oni moći da iznesu male predmete, postoji novi sistem za veće komade namještaja. Poboljšano odjeljenje za logistiku obezbjediće da se svi ostali predmeti isporuče na adresu – u idealnom slučaju u roku od 24 sata. To je novi način kupovine koji omogućava udobnost i praktičnost.

Nekonvencionalni dizajn zgrade bio je zajednički napor između arhitekata iz jednog bečkog studija i arhitekata IKEA-e. Cilj je bio stvaranje neformalnog prostora u kojem cijela zajednica može da uživa. U stvari, zeleni krov će biti otvoren za javnost čak i izvan radnih sati IKEA-e. Pored brojnog zelenila, područje će imati i kafić koji poziva članove zajednice da se tu okupljaju i druže sa prijateljima.

Arhitekti su zamislili spoljnu fasadu kao policu sa različitim zonama za terase, zelenilo i praktične mjere poput toaleta, liftova i stepenica, 160 stabala integrisanih u spoljnu fasadu pomoći će grijanju i hlađenju, održavjući uravnoteženu mikro klimu.

Nova IKEA će takođe integrisati i druge kompanije. Na zadnja dva sprata nalaziće se Jo&Joe hotel sa 345 soba, koji će imati restoran i bar na krovu. Zamišljen da ugosti mlade ljude i ljude koji putuju poslom, stvoriće mješavinu lokalnog stanovništva i turista koji će zajedno koristiti prostor. I na kraju nekoliko firmi koje su radile na lokaciji prije izgradnje vratiće se u novu zgradu. Ovo uključuje apoteku, studio za slušne aparate, frizerski salon i pekaru što će zaokružiti ponudu usluga pod jednim krovom.

(mymodernmet.com)