Niksen – koncept života prema kojem se neradom oslobađamo od stresa

Nakon danskog koncepta hygge, skandinavske nauke o uživanju u trenucima koji zaista nešto znače, u trendu je nizozemski koncept niksen koji porazumijeva uživanje u neradu kao formi oslobađanja od stresa.

Riječ “niksen” u bukvalnom prijevodu znači “ne raditi ništa”, a ovaj lifestyle trend podrazumijeva stanje lijenosti i podsjeća nas da trenuci u kojima nismo produktivni takođe imaju veliku vrijednost.

Iako će radoholičari pomisliti da je niksen dosadan način života, nedavne psihološke studije pokazale su da je dosada iznenađujuće plodno mentalno stanje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da niksen nije isto što i mentalno opuštanje, već maštovita digresija i temeljno uživanje u pauzama.

“To su besciljne aktivnosti poput gledanja kroz prozor, druženja ili slušanja muzike”, rekla je trenerica za oslobađanje od stresa Caroline Hamming.

Umjesto preokupiranjem misli o tome kako moramo biti aktivniji, produktivniji i iz dana u dan završiti što više obaveza, u stanju niksena uzimamo pauzu, odmaramo mozak i na taj način “punimo baterije”.

 

klix.ba