Nevjerovatna kuća rotirajuća

Italijanski arhitekta Roberto Rossi završio je projekat izgradnje kuće koja se može rotirati za punih 360 stepeni!

Sa centralnom bazom na jednom stubu, ova osmougaona kuća može biti mehanički rotirana u oba pravca. Mogućnost rotacije koristi se i za usmjeravanje solarnih panela prema sunčevoj svjetlosti kako bi generisali maksimalnu količinu energije, piše Dezeen.

“Mogućnost kuće da se rotira bio je zahtjev koji je klijent postavio u samom startu, s jedne strane zbog posjedovanja mogućnosti promjene pogleda na pejzaž, ali u isto vrijeme, i zbog njegove strasti prema mašinama i mehanizmima”, izjavio je arhitekt.

Ova kuća inspirisana je još jednim italijanskim domom koji se rotira, Villa Girasole, koja je zapravo eksperimentalna dvospratna kuća izgrađena tokom tridesetih godina prošlog vijeka, a kreće se po kružnim stazama oko jedne centralne tačke.

Smještena nadomak Riminija,kuću je konstruiaala italijanska građevinska kompanija ProTek. Izazov koji se nametnuo tokom gradnje zasnivao se na kreiranju lagane građevine, koja bi mogla podnijeti traume koje će izazvati njena rotacija.

Struktura ima čelični okvir, sa zidovima napravljenim od drvenih traka i izolacionim panelima od konoplje i drvenih vlakana. Kako kaže arhitekta, ova kuća sama generiše energiju koja joj je neophodna. Solarni paneli su smješteni na njen krov, tako da mogu u potpunosti iskoristiti potencijal sunca, tokom čitavog dana.

Kuća je posljednja u nizu građevina koje se pokreću. Prošle godine, D*Haus Company predstavili su kuću u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima rotirajući krov, dok su Anmahian Winton Architects kreirali privatnu opservatoriju u Sjedinjenim Državama, koja se rotira kako bi omogućila drugačije poglede na nebo.