Nevjerovatan megalomanski projekat klimatizovanog grada

Dubai je bez sumnje velika turistička atrakcija i jedna od najpoželjnijih destinacija svijeta. Ogroman broj turista svake godine posjeti ovaj moderni megalopolis u potrazi za zabavom, šopingom i odmorom. No, kada nastupi ljetni period i krenu vrućine posjeta značajno opada.

Shodno tome, Dubai je riješio da izgradi novi šoping centar koji je zapravo pravi grad na 4,5 miliona kvadratnih metara koji će biti potpuno klimatizovan.

Mall of the World bit će, kako je istaknuto, prvi grad na svijetu u kojem se kontroliše vanjska temperatura vazduha.Investitori kažu da turisti neće morati izlaziti sedmicama, a valjda im je to i cilj.

mall of the worls

Projekat vrijedan sedam milijardi dolara počeo je 2014. godine i njegova realizacija planirana je od tada do narednih 10 godina. Osim prodavnica, posjetiocima će se ponuditi pozorišta, kina, restorani, hoteli i promenada duga sedam kilometara.

Sve ulice biti natkrivene staklom kako bi mogle biti klimatizovane na prijatnu temperaturu za trošenje novca. Mall of the World, pored stambenih dijelova, imat će i oko 100 hotela, bolnički centar kao i wellness zonu koja će se prostirati na oko 300 hiljada kvadrata.

dubai

Dubai očekuje da će se izgradnjom ovog šoping centra značajno povećati broj turista, jer će oni sada moći da posjete ovu zemlju i u vrućim ljetnim mjesecima. Planirani godišnji broj turista popeće se na čak 180 miliona godišnje. Šoping centar svijeta samo je jedan od ambicioznih projekata prikazanih na izložbi Cityscape.

Veličina ovih projekata mogla bi djelovati preambiciozno. Ipak, s rastućim brojem stanovnika i godišnjom potrebom za 15.000 novih stanova, graditelji u Dubaiju kažu da ništa nije nemoguće.