Nema neiskorištenih potencijala: Stari silos postaje moderna stambena zgrada

Na prvi pogled čini se da nema ništa neobično ni staro u ovom modernom neboderu u Kopenhagenu.

Ali, iza njegove urbane čelične fasade krije se skeleton od 17 spratova starog silosa za žitarice, najveće industrijske zgrade u sjevernoj luci ovog grada, koja će postati moderna stambena zgrada.

silos

Projekat prenamjene objekta radi poznati biro COBE a zgrada će zadržati industrijski stil i u enterijeru kao omaž njenom porijeklu.

zgrada od bivseg silosa

Inače, rekonstrukcija ove zgrade je samo dio projekta revitalizacije ove industrijske zone. Zgrada „Silos“ će imati 38 jedinstvenih stanova veličine od 106 do 401 kvadratnih metara sa panoramskim pogledom, a na prizemlju će biti prostori javne namjene.

silos pretvoren u zgradu

S ciljem da urbanizuju izgled zgrade, ali da ipak ostane u industrijskom stilu, arhitekte su se odlučile za uglastu dinamičnu fasadu od galvanizovanog čelika koja ima i zaštitnu funkciju.

The-Silo-by-COBE-3-1020x610

Iako je beton u unutrašnjosti zadržan kao dio industrijskog stila, enterijer će biti uređen tako da se osjeti i prepoznatljiv skandinavski dizajn.

The-Silo-by-COBE-5-1020x610

Zbog specifične raspodjele prostora unutar silosa, stanovi će biti različite veličine i imaće drugačije visine tavanice od kojih će najveća biti čak sedam metara.

enterijer silos zgrade