Naučnici otkrivaju zašto u domu uvijek imamo prašine i koliko često čistiti

Bez obzira na to koliko čistili, čini nam se da dom nikada ne možemo osloboditi prašine.

Naučnici iz Arizone napravili su kompjutersku simulaciju da bi objasnili kako se to dešava. Većina prašine stiže izvana, najviše vazduhom, više nego što se unese na potplatama cipela.

“Eksperiment s kompjuterskom simulacijom je odgovorio na pitanje odakle nam prašina u kući, a mogao bi pomoći i da odgovori otkriju kako bi bilo najbolje očistiti kontaminirana mjesta gdje se odlaže otpad koji ispušta čestice koje završavaju u prašini”, kažu naučnici, prenosi Telegram.

Kućna prašina sadrži svakakve stvari, mrtve stanice kože, zemlju, toksične supstance kao olovo i arsen koji dolaze sa zagađenih odlagališta otpada.

Tim sa Univerziteta Arizona fokusirao se na veće čestice koje se mogu još uvijek prenijeti i vazdušnim putem ali je vjerovatnije da se zalijepe za ruke i djeca ih tako mogu progutati.

Koliko često treba čistiti?

Kompjuterski model je uključivao faktore koji kontrolišu koliko prašine ima u kući. Na primjer, količina zemlje ovisi o broju ukućana i koliko oni vremena provode vani. Hodanje po kući širi prašinu s podova i tepiha na nove površine u kući. Čišćenje i usisavanje uklanja čestice pa je važno koliko često to radimo.

“Teško je reći koliko moramo čistiti tlo da bi zaštitili ljude u njihovim domovima”, kaže Paloma Beamer, profesorica na pomenutom Univerzitetu.

“Ovaj naš model trebao bi pomoći da se identifikuje odgovarajući nivo potrebnog čišćenja”.

Većina zagađivača putuje vazduhom pa to ukazuje na to da je bolje pronaći način kako spriječiti čestice zemlje da se šire vazduhom lakše nego pokušati ukloniti zemlju jer to stvara još više prašine.