Kozmetički proizvodi kojima je mjesto u frižideru

U većini slučajeva je poželjno i praktično čuvati kozmetiku na dohvat ruke, u kupatilskom ormariću ili na policama. Međutim, nekoj kozmetici više odgovaraju niže temperature, koje je čine efikasnijima i dugotrajnijima.

Evo nekoliko kozmetičkih proizvoda koje biste trebali preseliti iz ormarića u frižider:

Tonik za lice i krema za područje oko očiju

Jeste li ikada prešli kockicom leda preko lica? Možda ste primijetili da su vam se pore privremeno suzile. Slično tome, primjena leda na otečeni zglob smanjuje oticanje. Zato su hladni tonik ili okoloočna krema odlični za proširene pore i podočnjake. Osim toga, trenutak hladnoće može biti ugodan, naročito tokom vrućih ljetnih mjeseci, rano ujutro ili kad god trebate malo osvježenja.

Proizvodi s aktivnim sastojcima

Proizvodi s aktivnim sastojcima poput retinola, benzoil peroksida ili vitamina C ne smiju se čuvati u toplim ili svijetlim prostorima kao što su napareno kupatilo ili polica pored prozora. Takvi proizvodi imaju datum isteka, kada aktivni sastojak postaje neaktivan. Toplota i svjetlost vremenom slabe aktivni sastojak i tako skraćuju rok trajanja.

Lak za nokte

Čuvanje laka za nokte u frižideru takođe može produžiti rok trajanja, spriječiti zgušćavanje i zaštiti ga od sunčeve svjetlosti koja uzorkuje promjenu boje. Na hladnijim temperaturama viskozitet laka se povećava. Dakle, kada želite nalakirati nokte lakom iz frižidera, pustite neka odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i protresite ga.

Istopljeni ruž

Da li vam se nekad desilo da vam se ruž istopi u torbi, džepu ili autu? Stavite ga u frižider na nekoliko sati da se učvrsti. Kada ga izvadite, neka se malo zagrije na sobnoj temperaturi prije nego što ga čistim prstima ili špatulicom vratite u željeni oblik.