Napravite sami stolić i lampu

Ove ideje, kao i mnogo više, naći ćete u najnovijoj knjizi Mirjane Mikulec “Izradite sami”.
Stolić

Potreban alat i materijal:

4 gotove drvene kutije Bauhaus istih dimenzija

Aku bušilica Bosch
4 kotača Bauhaus
Swing color boja za drvo

U krug složite četiri gotove drvene kutije čije ćete bočne stranice jednu za drugu učvrstiti vijcima. Pritom svakako vodite računa o dužini vijaka. Izrežite ploču tlocrtne dimenzije stolića ili iskoristite daščice da biste sa donje strane pričvrstili spojeve kutija. Na iste te daščice montirat ćete kotače. Dobili ste stol s rupom u sredini koju možete zadržati (i u koju možete smjestiti, recimo, teglu s biljkom), ali i prekriti šperpločom odnosno pleksiglasom izrezanim po mjeri. No, dobro bi bilo da gornju ploču stolića ne učvrstite tako da je po potrebi možete maknuti.

IMG_0895

IMG_0905

IMG_1066

Lampa od drvca za potpalu

Potreban alat i materijal:

Bosch aku izvijač

Bosch multibrusilica

Olovka za silikoniranje Bosch

Ubodna pila

Vreća drvca za potpalu

Kabel s prekidačem

Grlo za žarulju

Vrlo povoljna i jednostavna za izradu, lampa od drvca za potpalu može se izvesti u samostojećoj verziji do visine po vašoj želji. No, jednako tako, može poslužiti i kao luster.

Drvca pažljivo slažite u šesterokut, ali ih nemojte lijepiti. Taj prvi korak ujedno je najvažniji jer će se prema njemu slagati svi ostali redovi. Kad se uvjerite da je šesterokut pravilan, na rubove, odnosno mjesto gdje se drvca spajaju, nanesite silikon ili ljepilo u tankom sloju. Redove slažite do željene visine. Kad završite s izradom “tijela” lampe, vrijeme je da načinite postolje za grlo žarulje.

Postolje se izrađuje od četiri zalijepljene daščice. Nakon što se osuše, režite ih tako da odgovaraju širini lampe, centrirajte grlo žarulje i vijcima ga pričvrstite za donju stranicu. Nakon što kroz rupu između daščica provučete kabel s prekidačem, vaša lampa je gotova.

Ako nevolite izgled prirodnog drva, lampu možete obojiti nijansom u skladu s interijerom u koji ćete je smjestiti.

namjestaj20_grz_280314

namjestaj22_grz_280314

namjestaj21_grz_280314

namjestaj01_grz_280314