Uz pomoć ovih savjeta izaberite tepih

Svaka soba izgleda udobnije i toplije ako se u njoj nalazi tepih. Prije nego što izdvojite novac za novi tepih, obratite pažnju na slijedeće stvari.

Vlastiti osjećaj za stil

Možda zvuči očigledno, ali prva stvar koju trebate uzeti u obzir pri odabiru tepiha je lični ukus. Razmislite da li ja vaš stil tradicionalan, savremen ili nešto između.

Čišćenje i njega tepiha

Kvalitetne prostirke trebaju biti redovno i profesionalno čišćene, naročito ako se tepih nalazi u prometnoj sobi ili je izrađen od prirodnih materijala, kao što je vuna.

Tepih koji se ne čisti barem jednom, ako ne i dva puta godišnje može postati vrlo nehigijenski. Neke prostirke trebaju manje održavanja od drugih.

Kako ćete koristiti tepih

Da li članovi vaše porodice, kao što su mala djeca, provode mnogo vremena sjedeći, ili igrajući se na podu? Još ako imate kućne ljubimce, birajte tepih koji se lako čisti. Ili vam je tepih potreban kako biste unijeli toplinu u sobu? Ako mislite često mijenati tepih, bolja opcija je da uzmete nekoliko jeftinijih i mijenjate po potrebi.

Soba u koju ćete staviti tepih

Naravno, moraćete znati koliko je velika soba u koju ćete postaviti tepih. Ako ga namjeravate postaviti u trpezariju vjerovatno želite staviti sve stolice i sto na tepih, pa birajte tepih većih dimenzija. Ako birate tepih za dnevnu sobu, manji tepih na koji stane samo stolić za kafu je dobar izbor. Za predsoblje ili hodnik, dugi uski tepih može biti savršeno rješenje dok za spavaću birajte veliki tepih na koji stane 2/3 kreveta ili dvije male stazice sa obje strane kreveta.

Mekoća tepiha

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi kupuju prostirke je osjećaj udobnosti kada hodaju po njemu bosi. Provjerite jeste li odabrati materijal koji je mek i ugodan.

Uzorak

Ako ulažete mnogo novca u tepih, najbolje je da odaberete bezvremenski uzorak poput onih koji se koriste u vintage prostirkama. Moderne prostirke mogu izgledati odlično u sobi, ali je veća vjerojatnoća da ćete ih brzo promijeniti jer će izaći iz mode .

Površina tepiha

Važno je da ponesete mjere sobe kad idete u kupovinu tepiha. Tepih koji zauzima svaki kvadratni centimetar prostora u sobi ne izgleda sjajno a suviše mali tepih izgleda čudno. Obratite pažnju na količinu prostora oko tepiha.

Da li se planirate seliti?

Ako se planirate preseliti u bliskoj budućnosti, razmislite da li će vaš tepih biti u mogućnosti da stane u vaš novi prostor. Ako su sobe u vašem novom domu značajno veće ili manje u odnosu na prošli, možda ćete morati baciti tepih prije nego što ste planirali.

Dekor u sobi

Odaberite tepih koji dopunjava boje dekoracija u sobi. Tepih u smjelim bojama i uzorcima može izgledati dobro u sobi s decentnim dekorom, dok će se tepih neutralnih dobro uklopiti sa puno šarenog dekora.

Izvor – architectureartdesigns.com