Naopaka kuća u Ankari očekuje dolazak 100.000 turista

Jedinstvena kuća u Ankari, u kojoj je sve okrenuto naopako, očekuje godišnju posjetu 100.000 turista iz Turske i cijelog svijeta.

Arhitekta Mehmet Emin Gormez zaslužan je za izgradnju kuće u kojoj se posjetiocima doslovno počinje vrtjeti u glavi zbog osjećaja da vise.

U izgradnji i opremanju kuće korišteni su klasični građevinski materijali i aparati. Suština je u tome da je na mjestu plafona u naopakoj kući smješten pod.

Bijela tehnika, kuhinja, stolovi i drugi namještaj postavljeni su odozgo nadole, a tokom četiri mjeseca gradnje utrošeno je 110.000 dolara.

U svijetu postoji blizu 20 sličnih objekata, a Gormez je kazao da je u Antaliji, Ankari i Eskisehiru već izgradio takve kuće i da četvrtu planira graditi u Istanbulu.

“U standardnoj gradnji ovakve kuće utroši se oko devet tona čelične konstrukcije, a u naopaku kuću je ugrađeno tri puta više. Objekat je nagnut za oko devet stepeni i to uglavnom izaziva blage vrtoglavice kod posjetilaca”, kazao je Gormez.

Gormez je najavio početak novog projekta u okviru kojeg planira izgraditi veliku drvenu višenamjensku kuću koja će takođe imati nesvakidašnji izgled.

Nihan Unlu je nakon posjete naopakoj kući za AA kazala da je to bilo jedinstveno iskustvo i da su posebno oduševljena djeca.

“Zanimljivo je što namještaj visi u kući i graditelji su vodili računa o najsitnijim detaljima”, kazala je Unlu.

Zadovoljna je i Neslihan Mese koja je u naopaku kuću takođe dovela djecu.

naopaka_kuca_turska_aa_01 naopaka_kuca_turska_aa_02 naopaka_kuca_turska_aa_03 naopaka_kuca_turska_aa_05 naopaka_kuca_turska_aa_06 naopaka_kuca_turska_aa_07 naopaka_kuca_turska_aa_08 naopaka_kuca_turska_aa_09 naopaka_kuca_turska_aa_10 naopaka_kuca_turska_aa_11 naopaka_kuca_turska_aa_13

Anadolija