Manje poznate činjenice o najpoznatijim svjetskim građevinama

Ove slavne i svjetski poznate (i priznate) građevine iz godine u godinu bilježe milione posjetilaca. Ali, jeste li se ikada zapitali kakvu istoriju kriju?

Pri obilasku vjerovatno će vas s nekim manje poznatim stvarima upoznati lokalni vodič, ali dok ne posjetite neku od njih, evo prilike da o njima naučite nešto više.

Empajer stejt bilding, Njujork

Otkad su “kule bliznakinje” srušene 2001. godine u terorističkom napadu, definitivno je najslavnija zgrada u Velikoj jabuci Empajer stejt bilding. Nju je gradilo nešto više od 3.400 radnika, koji su nedeljno zidali oko četiri sprata. Stoga nije ni čudo što je cijela zgrada dovršena za svega 450 dana.

Visine 381 metar, sve do 1972. godine dičila se titulom najviše zgrade na svijetu. Za njenu izgradnju potrošeno je četrdesetak miliona dolara, a današnja vrijednost iznosi nevjerovatnih 637 miliona dolara. Zgrada čak ima i sopstveni poštanski broj, a vrh zgrade je bio zamišljen kao mjesto gdje će se „parkirati“ cepelini.

Sto treći, posljednji sprat, rezervisan je isključivo za VIP goste, pa teško da će ga bilo ko od smrtnika ikada posjetiti.

Ajfelov toranj, Pariz

Simbol Pariza ujedno je i jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu, a najinteresantnije je to što je kulu trebalo srušiti.

Toranj, napravljen za Svjetsku izložbu u Parizu, građen je pune dvije godine, a sastoji se od ukupno 18.000 komada gvožđa. Nakon 20 godina trebalo je da bude srušen, ali su gradske vlasti odlučile da ga zadrže zbog antene na vrhu koja je bila važna za radio-signal.

Danas je bez tornja Pariz nezamisliv. Godišnje ga obilaze milioni ljudi, a radno je mjesto više od 600 Parižana.

Tadž Mahal, Agra

22.000 ljudi, hiljadu slonova, 28 različitih vrsta kamena i 17 godina – sve to je bilo potrebno da se napravi vjerovatno najslavniji mauzolej na svijetu. Tadž Mahal je slavan po svojoj simetriji, a u zavisnosti od doba dana, uvijek je drugačije boje.

Legenda kaže kako je Šah Džahan radnicima koji su radili na ovoj građevini odsjecao prste i ruke kako više nikad ne bi mogli da sagrade ništa jednako lijepo.

Fontana di Trevi, Rim

Vjerovatno da svi znaju za legendu prema kojoj bacanje novčića preko lijevog ramena u fontanu Trevi garantuje ponovni dolazak u Rim.

Gradske vlasti nemaju ništa protiv činjenice da su turisti usvojili tu legendu, s obzirom na to da se svaki dan u fontanu ubaci oko tri hiljade evra. Dakle, godišnje ova fontana donosi nešto više od milion evra. Sav taj novac svakodnevno skupljaju radnici Karitasa, a zatim ga doniraju u više od 200 zemalja širom svijeta.

Sagrada familija, Barselona

Ko god je posjetio katalonsku prijestolnicu nije mogao da ostane ravnodušan pred izgledom ove građevine. Crkva je vrhunac stvaralaštva velikog arhitekte Antonija Gaudija, a iako se s izgradnjom počelo još davne 1882. godine zanimljivo je da još nije do kraja dovršena.

Legendarni Gaudi radio je na njoj četrdesetak godina, sve do smrti, a prema posljednjim informacijama, očekuje se da katedrala bude završena 2025. godine.

(punkufer.hr)