Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

CEMEX otvara konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX Bosna i Hercegovina 2018 koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX biće otvoren do 16. aprila, nakon čega će u maju biti dodijeljena priznanja najboljim prijavljenim radovima. Učestvovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s projektima koji su završeni tokom 2016. i 2017. godine. Pravo na učešće imaju projekti pri čijoj je izgradnji korišteno najmanje pedeset posto CEMEXovih proizvoda.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, zajednički prostori te Infrastrukturne građevine. Želeći posebno nagraditi projekat koji se svojim karakteristikama ističe u nekom od sljedećih područja Univerzalna pristupačnost, Održiva gradnja, Inovacije u graditeljstvu, Društvena vrijednost, CEMEX je uveo i posebne nagrade. Posebne nagrade dodijeljuju se samo ukoliko Odbor nagrade, nakon što pregleda sve pristigle radove osnovnim kategorijama, procijeni da neki od tih radova zaista zaslužuju ovo posebno priznanje.

Graditeljska nagrada CEMEX definisana je kriterijima koji se moraju odražavati u pobjedničkim projektima. Ukupna održivost, arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije i postupak izgradnje uzimaju se u obzir u svakoj kategoriji, iako u različitoj mjeri.

Pobjednički projekti predstavljaće uspjehe bosanskohercegovačke arhitekture i građevine na priznatom međunarodnom takmičenju, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će krajem godine održati u Meksiku.