Najstarije drvo u Francuskoj krije kapelu u svom deblu

Hrast u malom selu u Francuskoj je isklesan kako bi se u njemu smjestila ne jedna, već dvije kapele! Smješten u selu Aluvil Belfos, ovaj fantastičan hrast je najstarije drvo u Francuskoj, i ono je preživjelo hiljadu godina jakih vjetrova, oluja i mnoge nasilne ratove.

Nazvan „Chêne Chapelle“ (Hrastova kapela), on smješta dvije kapele „Dame de la Paix“ i „Chambre de l'Ermite“ unutar svog debla, pružajući skrivene svete prostore za bogosluženja u samom srcu stabla.

Ove hrastove kapele nisu obične kućice na drvetu – nije tačno poznato kada su izgrađene, ali se procenjuje da su stare između 800 i 1.200 godina! U drugoj polovini 17. veka, drvo je preživjelo požar izazvan udarom groma koji je izdubio centar stabla.

Tumačeći ovo kao sveti događaj, lokalni sveštenik u to vrijeme je naredio da se drvo pretvori u crkvu. Drvo je još uvek raslo za vrijeme vladavine kralja Luja IX (1214. – 1270.), i ono je preživjelo Stogodišnji rat sa Engleskom, crnu smrt, reformaciju i revoluciju.

Stepenište se kružno uvija oko hiljadugodišnjeg stabla. Drvo polako počinje da pokazuje svoje godine, pa sada ima unutrašnje i spoljašnje potpore koji ga podržavaju. Hrastova kapela je sveto mjesto bogosluženja i mjesto hodočašća koga hiljade posjetilaca obiđe svake godine.

Izvor –  Inhabitat.com