Penthaus u Majamiju najskuplja nekretnina plaćena kriptovalutom

Prodajom ekskluzivnog penthausa u četvrti Surfside u Majami Biču postavljen je rekord u najvećoj poznatoj transakciji nekretnina plaćenih kriptovalutom u iznosu od 22 i po miliona dolara.

Kada je sredinom maja objavljeno da stan u kompleksu Art surfsajd koji je projektovao italijanski arhitekta Antonio Čiterio, može biti plaćen i digitalnim novcem, nekoliko nedjelja kasnije prvi od 16 stanova je prodat neimenovanom kupcu za 22 i po miliona dolara u kriptovaluti.

Penthaus od 450 kvadratnih metara nalazi se na devetom spratu 12-spratne zgrade i ima četiri spavaće sobe i četiri kupatila. Njegova najveća prednost je terasa od 275 kvadratnih metara sa pogledom na more.

Pored toga, u zgradi postoji zatvoren i otvoren bazen, tenisko igralište na krovu, teretana, joga studio, sauna. Tu je i dječja igraonica, uslužna kuhinja i klimatizovana garaža.

Iz Art surfsajda nije objavljeno ime kupca niti određena kriptovaluta u kojoj je kupac platio nekretninu, ali vlasnici zgrade vjeruju da su na korak od radikalne promjene na tržištu nekretnina.

– Kriptovaluta je budućnost kojom će se mjeriti nečije bogatstvo i mi vjerujemo da je ovo samo početak – tvrdi jedan od Artovih suvlasnika, Đovani Fašano, kako prenosi Biznis insajder.

– Arte je napravio presedan i pokazao kako prodaja nekretnina može da izgleda i koliko brzo može da se obavi. Ponosni smo što smo postavili temelje za ovaj novi, rastući svet kapitala – dodao je.

Kriptovaluta postaje sve češće sredstvo plaćanja te su brokerske kuće počele ozbiljnije da razmatraju ovaj način trgovine. Neke brokerske kuće počele su da angažuju stručnjake za vođenje kripto transakcija, ali većina programera i agenata još ne prihvata kriptovalutu kao sredstvo plaćanja i zahtijevaju od prodavaca da ih pretvore u gotovinu.

(RTS)