Montažni objekti: izgradnja, karakteristike i njihove prednosti

montazna-kuca

Tradicionalna gradnja kuća kod nas je daleko najzastupljenija i vjerovatno će tako i ostati u budućnosti. Zainteresovanost za montažne kuće se uglavnom svodi na vikendice, odnosno na objekte u kojima se boravi povremeno i kratko.

Otklon prema montažnim kućama možda možemo pripisati i nedovoljno poznavanju karakteristika montažnih objekata i njihovih prednosti u odnosu na tradicionalne objekte.

Montažna kuća je kuća po mjeri kao i klasično izgrađena kuća, a danas postoji veliki broja idejnih rješenja i izrađuju se prema potrebama i zahtjevima kupaca.

Gradnja kuće je kompleksan proces koji zahtijeva dosta vremena. Ako nemate vremena ni volje da se bavite tim procesom, onda je za vas ova vrsta kuća bolje rješenje.

Izrada montažnih kuća

U suštini, montažne kuće su objekti koji se izvode od gotovih elemenata koji se potom dopremaju na lokaciju i montiraju. Na kraju slijedi završna obrada prema željama i potrebama vlasnika.

Međutim, postoji razlika između izrade kompaktnih i modularnih montažnih kuća. Kod kompaktnih kuća, koje su uglavnom prisutne na našem tržištu, dijelovi se na lokaciju dovoze odvojeno i tu se spajaju, dok se kod modularnih montažnih kuća većina dijelova spoji u fabrici, pa se skoro završena kuća dovozi na lokaciju.

montazna-kuca-gradnja

Ukoliko se odlučite na montažnu kuću, taj proces bi se trebao odvijati u nekoliko faza.

  • Prvi korak je da se dobro raspitate o ponudi firmi i cijenama za montažne objekte.
  • Drugi korak je izbor kuće. Svaka firma ima tipska idejna rješanja. Takođe, svaka firma će vam ponuditi usluge arhitekte koji će izabranu kuću izmjeniti i prilagoditi vašim željama i potrebama.
  • Nakon toga slijedi odlazak na lokaciju i upoznavanje terena. Potom ćete morati sklopiti ugovor sa izabranom firmom i vjerovatno uplatiti bar avans.
  • Potom slijedi najvažniji dio – građevinska dozvola i priprema zemljišta, iskop i betoniranje temelja. Kako će teći ova faza zavisi od vrste zemljišta, na primjer, na velikim strminama na kojima postoji mogućnost pojave klizišta trebaće napraviti potporne zidove, dok na ravnim terenima treba voditi računa o podvodnim vodama.
  • Nakon pripremljenih temelja, gradnja montažne kuće bi trebalo da ide relativno brzo i bez većih komplikacija.
  • Na lokaciju se dovoze gotovi zidni elementi sa vanjskom stolarijom i postavljenom izolacijom u vidu stiropora, tako da se konstrukcija montira u kraćem vremenskom periodu.

Zavisno od veličine kuće, većina firmi nudi završetak radova u roku od jednog do tri mjeseca.

Ukoliko kupujete montažnu kuću od izvođača radova tražite i atestnu dokumentaciju za ugrađene materijale. To je dokaz da su korišteni materijali prema određenim standaradima.

Izvođač će vam dati i garanciju na izvedene radove i na konstrukciju, a trajnost bi trebala biti oko sto godina, naravno, uz redovno održavanje.

Ušteda energije kod montažnih kuća

Standardne montažne kuće, zavisno od veličine otvora i racionalnosti tlocrta kuće, štede 30-50% energije potrebne za zagrijavanje objekta. To nije zanemariv podatak, uzevši u obzir da cijena energenata ima tendenciju stalnog porasta. Dobra toplotna izolacija umanjuje pregrijavanje objekta u ljetnim mjesecima i to doprinosi ugodnoj mikroklimi.

Ova svojstva omogućava konstrukcija spoljašnjeg zida koji ostvaruje dobar koeficijent prolaza toplote zida, što je on manji, to je toplotna zaštita bolja.

izrada-montaznih-kuca

Niskoenergetski standard već se odavno primjenjuje u izgradnji montažnih kuća i označava veliki napredak u energetskoj efikasnosti objekta i uštedi energije. Niskoenergetska montažna kuća troši četiri puta manje energije za grijanje od klasične zidane kuće iste kvadrature, što znači veliku godišnju uštedu na grijanju.

Manji su troškovi instalacije centralnog grijanja i manji je broj potrebnih ogrevnih tijela.

Kada ovom podatku dodamo i značajnu uštedu električne energije u ljetnim mjesecima, jer se montažne kuće mnogo manje zagrijavaju od klasičnih. Prema toj računici, tokom 20 godina života u montažnoj kući, može se uštedjeti cijela jedna vikendica.

Iskustva pokazuju da su početna ulaganja u niskoenergetski standard 5-10% od ukupne investicije, i zbog velikih ušteda u potrošnji energije vrlo brzo se amortizuju pa su dugoročno izuzetno isplativa.

Moderne montažne kuće

moderne-montazne-kuce

Oblikovanje montažnih objekata nije više tako jednolično kao što je bilo na početku razvoja ove industrije. Napredak u konstrukciji uticao je na konačni izgled objekta.

Kombinujući različite sisteme izvedbe fasada i krovova, postiže se raznovrsnost izrade modernih montažnih objekata. Savremenom načinu gradnje pristupile su mnoge firme i podržale brzi razvoj ove industrije. Tako danas, osim stambenih, na tržištu ima dosta poslovnih i javnih modernih montažnih objekata.

unutrasnjost-montazne-kuce

U svijetu, ovaj način gradnje sve više postaje projekat budućnosti, a predrasude o tome kako su to kuće kratkog vijeka sve više se gube. Ostala je samo navika gradnje klasičnim sistemom koja se u skorijoj budućnosti mijenja, a najviše iz ekonomskih i ekoloških razloga.

Životni vijek svakog proizvoda zavisi od kvalitetnih materijala, završne obrade i zaštite, tako da se i u ovom aspektu gotove kuće ne razlikuju od zidanih. Nosiva konstrukcija montažne kuće zaštićena je od vatre i vremenskog propadanja na sličan način kao i konstrukcije ostalih oblika gradnje.

Tako je novi projekat gradnje ušao i na naše tržište i sve je više prisutan u stambenoj gradnji.

Ekološka prednost montažne gradnje

Održivi razvoj danas više nije nepoznat pojam, već je postao sastavni dio evropskih zakonskih standarda i način života građana. Građevinska industrija jedan je od najvećih svjetskih potrošača energije i zagađivač okoline. Ogromne količine betona i željeza koje se koriste u klasičnoj gradnji, troše ogromne količine neobnovljivih izvora energije. Sa druge strane, montažna gradnja promoviše sasvim drugi pristup.

montazne-kuce

Drvo kao osnovni građevinski materijal montažnih kuća predstavlja ekološki prihvatljiv izbor, ne samo zato što se za njegovu obradu troši dosta manje energije, već i što ima mogućnost reciklaže, a to direktno utiče na zdraviju okolinu.

U montažne kuće ugrađuju se kvalitetni ekološki čisti materijali koji doprinose stvaranju ugodne klime. Dobra toplotna izolacija spoljašnjih i unutrašnjih zidova kuće smanjuje troškove grijanja. Proizvođači posjeduju ateste gdje se navode faktori toplotne provodljivosti.

Velika ekološka prednost montažne gradnje jeste i u kratkom vremenskom periodu izgradnje, jer se vrijeme izgradnje svodi na vrijeme montaže gotovih elemenata. Za tridesetak dana objekat je i gotov i useljiv. Montažna gradnja je lakša od klasične gradnje ciglama i daje mogućnost postavljanja i na slabo nosivom tlu, a zbog svoje konstrukcije otpornija je na udare zemljotresa. Konstrukcija montažne gradnje zauzima manje prostora i ostavlja veću korisnu površinu.

Montažne vikendice koje možete i pomjerati

Na Zapadu postoji čitav pokret „Tiny homes” koji promoviše život u malim mobilnim kućicama, bez suvišnih kvadrata, nepotrebnih prostorija i stvari koji se ne koriste. Tamo postoji i veliki broj firmi koje se bave proizvodnjom malih montažnih kućica sa najkreativnijim enterijerima koje možete zamisliti.

mini-mobilna-kuca

Sada su se i na našem tržištu počele pojavljivati firme koje nude upravo ovakve – minijaturne, montažne kućice koje se mogu pomjerati. Kod nas se ovakvi objekti, doduše, uglavnom koriste kao vikendice a ne domovi u kojima se boravi tokom čitave godine.

Osim drva, najčešćeg materijala koji se koristiti za montažne objekte, za ovakve vikendice koriste se još i metalna konstrukcija, termopaneli i kamen. Tako možete na primorju vidjeti mini vikendice od kamena, koje ne izgledaju kao montažni objekti nego kao stare kućice od kamena izgrađene u mediteranskom stilu.

Temelji za ovakve montažne kućice nisu potrebni jer metalne konstrukcije osiguravaju čvrstinu objekta, istovremeno smanjujući težinu. Na konstrukciju se ugrađuje izolacija, a potom termopaneli koji se oblažu izabranom fasadom.

mini-montazne-kuce

Ukoliko se bira fasada od kamena, to se radi na način da se prirodne kamene ploče koriste za oblaganje kućice i moraju biti što tanje, što se postiže rezanjem u tanke ploče.

Vodovodne i električne instalacije su ugrađene u zidove objekta koji je odmah spreman za korištenje. Enterijer se može prilagođavati prema potrebama klijenta, mada s obzirom na veličinu objekata nema prostora za veće improvizacije.

Montažne garaže

Oni koji se odluče na montažnu umjesto klasične kuće najčešće će se odlučiti i za montažnu garažu.

Dok se montažne kuće prave od drva, montažne garaže se izrađuju od profilnih cijevi, a oblažu plastificiranim limom koji može biti i u drugim bojama osim u osnovnoj sivoj. Za razliku od kuće, za montažne garaže nije potrebno raditi temelj, te se one mogu postavljati na svaku vrstu podloge: zemlja, trava, beton.

montazne-garaze

Firme koje nude montažne garaže uglavnom ih nude u sljedećem paketu: montažna garaža koja se izrađuje najčešće u dimenzijama 3m širine i 2m unutrašnje visine, krov na dvije vode, vrata koja mogu biti dvokrilna ili kiper, sa katanacem ili kvakom.

Ovu je standardna ponuda koja se, kao i kod kuća, može prilagođavati željama kupaca. Na primjer, dodatni zahtjevi mogu biti veće dimenzije, pomična vrata, dodatna izolacija…

Najveća prednost montažnih garaža je što se lako montiraju i demontiraju, te bez problema premjrštaju na drugu lokaciju. Kod montaže nema zavarivanja, elementi se ušrafljuju tako da se jednostavno razmontiraju.

Jeftinije montažne garaže se izrađuju od kutijastih profila, lim je pocinkovano-trapezni, a od skupljih se trazlikuju po tome što je postavljanje moguće samo na betonsku podlogu.

monazna-garaza

S druge strane, za više novca dobijate garažu koja se može postavljati na bilo koju podlogu, pocinkovai lim je deblji, a obično imaju i prozor za provjetravanje.

Dakle, prednosti montažnih garaža koje služe uglavnom samo za zaštitu auta, jeste što se od naručivanja do montaže čeka tek par dana, lako se montira i demontira, može se prenositi na drugu lokaciju.

Protivnici ovih vrsta objekata kao manu uglavnom navode mogućnost stvaranja kondenzacije i vlage, što stvara rđu i samim tim mogućnost oštećenja auta. Međutim, u montažnim garažama se može koristiti antikondenzfilc kao izolator za velike limene površine. Zapravo, radi se o  samoljepljivom materijalu izrađenom od velikog broja međusobno isprepletanih vlakana koji reguliše vlagu.

Ovo je opcija koja se dodatno plaća, ali čak iako se odlučite na objekat bez tog dodatnog troška, svaka montažna garaža bi trebala imati otvore za strujanje vazduha.

Ukoliko ste navikli na veće, klasične garaže, u kojima ima dovoljno mjesta i za odlaganje drugih stvari, alata, improvizovanu radionicu, onda znajte da se dodatni elementi poput polica i nosača (na primjer, za bicikl) dodatno i plaćaju.